Antena 3 CNN Economic Acuzații grave la adresa Ministerului Finanțelor. ”O să ajungem ca în Vestul Sălbatic”

Acuzații grave la adresa Ministerului Finanțelor. ”O să ajungem ca în Vestul Sălbatic”

Acuzații grave la adresa Ministerului Finanțelor. ”O să ajungem ca în Vestul Sălbatic”
08 Sep 2016   •   17:41

Propunerea de act normativ despre care ministrul Anca Dragu afirmă că urmăreşte simplificarea birocraţiei şi stimularea investiţiilor vizează, de fapt,"revoluţionarea modului de finanţare a sistemului de securitate socială” din România şi este o nouă dovadă de desconsiderare a forţei de muncă, susţine Blocul Naţional Sindical (BNS), potrivit News.ro.

BNS consideră că după o flexibilizare excesivă a relaţiilor de muncă operată de Guvernul Boc, măsură ce a condus la o reducere semnificativă a protecţiei salariaţilor, propunerea Ministerului Finanţelor, de a transfera aproape în totalitate responsabilitatea finanţării sistemului de securitate socială de la angajator la angajat, este o nouă dovadă de desconsiderare a forţei de muncă din România.

“Dacă se va continua această tendinţă, România va ajunge o zonă de tip «Vest Sălbatic», în condiţiile în care la nivel european se consideră că e timpul să fie readuse în discuţie şi reîntărite drepturile sociale ale lucrătorilor şi dialogul social”, precizează sindicaliştii.

BNS aminteşte că unul dintre principiile statuate de Organizaţia Internaţională a Muncii vizează solidaritatea în finanţarea sistemelor de securitate socială şi urmărirea unui echilibru între responsabilităţile şi interesele celor ce finanţează şi/sau beneficiază de schemele de securitate socială.

“Desigur, aceste recomandări, probabil, nu sunt de interes pentru Ministerul Finanţelor Publice, aşa cum probabil nici coeziunea politicilor sociale nu stârneşte vreun interes. În nicio ţară din Europa finanţarea sistemului de securitate socială nu se asigură exclusiv de angajator sau de angajat, pentru că vorbim de solidaritate şi de responsabilitate socială asumată în mod echilibrat între angajat şi angajator. O astfel de schimbare bruscă, chiar dacă ea ar putea fi făcută fără a afecta în acest moment povara fiscală a angajatorului sau angajatului, va avea cu siguranţă impact asupra ocupării”, arată BNS.

×
Subiecte în articol: anca dragu Ministerul Finantelor
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close