Antena 3 CNN Economic Adrian Negrescu, avertisment: "Amânarea ratelor este un măr otrăvit, nu un cadou" | Sfatul analistului economic pentru cei cu credite

Adrian Negrescu, avertisment: "Amânarea ratelor este un măr otrăvit, nu un cadou" | Sfatul analistului economic pentru cei cu credite

Amânarea ratelor la credite nu este un cadou, ci un măr otrăvit, atrage atenţia analistul economic Adrian Negrescu, după ce Guvernul a venit cu aceste facilităţi.

Adrian Negrescu, avertisment: "Amânarea ratelor este un măr otrăvit, nu un cadou" | Sfatul analistului economic pentru cei cu credite
Sursa foto: colaj Getty Images/Facebook
de Milena Niță    |    24 Mai 2022   •   13:31

Guvernul a adoptat un nou pachet de măsuri de sprijin pentru populaţie şi companii, în valoare de peste un miliard de euro. 

Criticat de opoziţie, programul propune, ca principale puncte, amânarea ratelor la bănci, bani în plus pentru bugetari şi 700 de lei pentru toţi pensionarii care primesc mai putin de 2.000 de lei. 

În schimb, Guvernul strânge cureaua la angajări şi cheltuieli bugetare. 

"Despre amânarea ratelor, pot să spun că este un cadou, un măr otrăvit. Pentru cei care au posibilitatea să îşi plătească ratele în prezent, măcar o parte dintre ele, să plătească. 

De ce? Pentru că se va aplica probabil dobândă la dobândă, iar dobânzile vor continua să crească. Astfel încât, cei care îşi amână ratele, în nouă luni, vor avea de plătit un cost foarte foarte mare al împrumuturilor, mai mare ca în prezent. 

Sfatul meu este să plătească, să meargă să negocieze cu banca, să plătesca ceva la rate şi să nu amâne aceste rate, pentru că la un moment dat povara va fi foarte foarte mare", a explicat Adrian Negrescu, analist economic, marţi, la Antena 3.

Cum să plăteşti rate mai mici la bancă. Dobânda poate scădea la jumătate

Românii care plătesc rate mari la bancă pot merge să treacă contractele de credit de la ROBOR la IRCC, pentru a da sume mai mici.

Schimbarea este valabilă în cazul românilor care au luat credite după anul 2019. Ei pot plăti o dobândă chiar la jumătate, faţă de cei cu credite legate de ROBOR, potrivit zf.ro.

Cei care vor să facă trecerea de la ROBOR la IRCC pot să facă o cerere la care băncile trebuie să răspundă în maximum 60 de zile şi să încheie un act adiţional cu debitorii, susţine Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF).

Inflația a ajuns la 13,8% în luna aprilie. Nivel record | Creștere de aproape 3% față de luna precedentă

Inflația a ajuns la 13,8% în luna aprilie, potrivit Institutului Național de Statistică, mult pest așteptările Băncii Centrale, care estima că inflația va ajunge la 12% la jumătatea anului.

Inflația în aprilie a crescut cu aproape trei procente față de luna martie, când a fost 10,15%. În luna februarie, rata anuală a inflaţiei se afla la 8,53%.

Preţurile de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022 au crescut cu 3,7%, potrivit INS.

Inițial BNR a anticipat că în al doilea trimestru din 2022 prețurile vor depăși marginal o creștere de două cifre, pentru a reveni ulterior. 

Banca Centrală a recunoscut că prețurile cresc mult mai repede decât anticipase și a majorat dobânda de referință cu +0,75%, cel mai mare pas din ultimii 14 ani.

×
Subiecte în articol: rate amânare rate Adrian Negrescu
Parteneri
Horoscop 6 iunie 2023. Berbecii au idei geniale, Racii se adaptează
x close