Antena 3 CNN Economic Adrian Negrescu: "Mi-e teamă că va ajunge şi benzina la 8 lei, din aprilie". Trei scumpiri succesive într-o săptămână la carburanţi

Adrian Negrescu: "Mi-e teamă că va ajunge şi benzina la 8 lei, din aprilie". Trei scumpiri succesive într-o săptămână la carburanţi

Au fost trei scumpiri succesive într-o singură săptămână la carburanţi, iar analiştii economici estimează că preţurile nu se vor opri din creştere aici.

Adrian Negrescu: "Mi-e teamă că va ajunge şi benzina la 8 lei, din aprilie". Trei scumpiri succesive într-o săptămână la carburanţi
Sursa foto: Antena 3/ Pixabay
de Georgiana Adam    |    08 Mar 2023   •   14:22

Acum, motorină standard este 7,30 de lei litrul, iar benzina cu 6,70 de lei. Asta înseamnă că, în medie, un plin de carburant a crescut şi cu 4 lei.

Am avut ieftiniri și vedem că a crescut acum din nou preţul.

"Da, benzina este cu 4 lei mai mult la un plin, dar motorina s-a scumpit şi cu 15 lei plinul față de luna trecută și vorbim de un plin de 50 de litri.

Dacă e să intrăm în zona scumpirilor, așa cum estimăm chiar la Antena 3 CNN, încă de la sfârșitul anului trecut, că odată ce vor fi epuizate stocurile de carburanți, de petrol, de motorină venite din Rusia, dinainte de embargou, va trebui să importăm din alte zone și vom importa din alte țări, unde aceste produse sunt mult mai scumpe. 

Citeşte şiBenzina s-a scumpit iar. Prețul carburanţilor în România, astăzi, 8 martie 2023

Bineînțeles că acest lucru se va traduce printr-o creștere a prețurilor la pompă în această primăvară. 

Adrian Negrescu: Din aprilie, preţurile ar putea creşte iar

Ce vedem noi acum, preţurile acestea, s-ar putea să ne bucurăm de ele pentru o scurtă perioadă de timp, pentru că e posibil ca din primăvară, adică va din aprilie-mai, chiar în preajma Paștelui, prețurile să crească", a spus analistul economic Adrian Negrescu, miercuri, la Antena 3 CNN.

"Cred că totul ține de prețul petrolului. Și mi-e teamă însă că OPEC, organizația producătorului de petrol, își va reduce producția și asta va însemna că va fi mai puțin petrol în piață față de cerere care crește. 

Uitați-vă, China, principalul consumator de petrol la nivel internațional, începe să-și revină din punct de vedere economic după pandemia de COVID, care a dus la închiderea economiei. 

Şi această cerere mai mare față de ofertă, care este din ce în ce mai mică, Rusia nu mai contează pe piață în momentul de față, din cauza embargoului pe care Uniunea Europeană l-a pus la adresa produselor petroliere, va duce la creșteri de prețuri. 

Așa că să ne așteptăm ca în perioada următoare, în primăvara acestui an, să vedem creșteri de prețuri. 

Nu știu cu cât, pentru că depinde și măsurile pe care le vor lua americanii și celelalte țări implicate, dar mi-e teamă că vom ajunge undeva la nivel de 8 lei pe litru de motorină, chiar și de benzină, în cel mai rău caz", a estimat Adrian Negrescu.

×
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close