Antena 3 CNN Economic AIE: SUA va depăşi Rusia în 2014 şi va deveni principalul producător de petrol din lume care nu este membru OPEC

AIE: SUA va depăşi Rusia în 2014 şi va deveni principalul producător de petrol din lume care nu este membru OPEC

AIE: SUA va depăşi Rusia în 2014 şi va deveni principalul producător de petrol din lume care nu este membru OPEC
de M.T.    |    11 Oct 2013   •   14:05

Statele Unite vor deveni anul viitor cel mai mare producător de petrol din lume care nu este membru OPEC, depăşind Rusia, datorită exploatării şisturilor bituminoase, se arată într-un raport publicat vineri de Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Raportul AIE vine la doar o zi după datele publicate de Guvernul SUA, care arată că avansul semnificativ în producţia de hidrocarburi a permis celui mai mare consumator de petrol din lume să-şi reducă atât de drastic importurile încât şi-a pierdut titlul în favoarea Chinei, care devine astfel cel mai mare importator de petrol pe plan mondial.

„Cu o producţie zilnică de peste 10 milioane de barili în ultimele două trimestre, cea mai ridicată în ultimele decenii, SUA vor deveni, până în trimestrul doi din 2014, cel mai mare producător de energie care nu este membru OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol), depăşind Rusia. Şi acest lucru se va întâmpla fără a se ţine cont de producţia de biocombustibili şi produsele de rafinare”, se arată în raport.

Majorarea producţiei SUA va permite ca furnizarea din partea statelor care nu sunt membre OPEC să crească cu o medie de 1,7 milioane de barili pe zi în 2014, ajungând la nivelul record de 1,9 milioane de barili în trimestrul doi, cel mai mare avans al producţiei din anii '70, apreciază Agenţia Internaţională a Energiei.

Creşterea va compensa întreruperea producţiei OPEC şi va opri avansul semnificativ al preţului ţiţeiului, care altfel ar depăşi actualul nivel de 110 dolari pe baril.

Furnizarea de ţiţei din statele OPEC a scăzut sub 30 milioane barili pe zi, pentru prima dată în aproape doi ani, din cauza scăderii producţiei în Libia şi Irak.


×
Subiecte în articol: Rusia SUA OPEC
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close