Antena 3 CNN Economic Alarmant: Pensii mai mici din cauza investiţiilor păguboase | Gheorghe Piperea: "Lumea nu știe că, păstrându-și banii în aceste fonduri, joacă la bursă"

Alarmant: Pensii mai mici din cauza investiţiilor păguboase | Gheorghe Piperea: "Lumea nu știe că, păstrându-și banii în aceste fonduri, joacă la bursă"

Sunt pensii mai mici din cauza investiţiilor păguboase ale fondurilor private de pensii. 

Alarmant: Pensii mai mici din cauza investiţiilor păguboase | Gheorghe Piperea: "Lumea nu știe că, păstrându-și banii în aceste fonduri, joacă la bursă"
Sursa foto: Facebook/freeimages.com
de Georgiana Adam    |    13 Iul 2022   •   10:52

Oamenii au pierdut mii de lei din conturi, după ce fondurile private au investit în acţiuni pe bursă sau titluri de stat şi au scos mai puţini bani

Un român a publicat notificarea de la fondul de pensii prin care arată că în ianuarie avea în contul din Pilonul 2 de pensii 132.000 de lei, iar la finalul lui iunie mai avea 124.000 de lei, mai puţin cu 8.000 de lei.  

Care sunt explicaţiile şi ce puteţi să faceţi dacă păţiţi asta, ne spune avocatul Gheorghe Piperea, cel care a descoperit acest caz. 

Gheorghe Piperea: "Lumea nu știe că, păstrându-și banii în aceste fonduri, participă la un joc la bursă"

"Fondurile de pensii administrate privat, care au fost concepute în 2004, ar fi trebuit să fie o modalitate eficientă de rotunjire, de creștere a pensiei pe care o primești de la sistemul public și, mai mult decât atât, o modalitate suplimentară de asigurare a stabilității acestei pensii, în condițiile în care toată lumea se teme de modul greșit în care este administrat fondul de pensii public și de deficitele permanente care sunt la aceste fonduri. 

Sunt 7,8 milioane persoane participante la aceste fonduri. Este absolut imposibil ca mai mult de 1% dintre ei să știe un lucru fundamental greșit despre aceste fonduri, despre acest sistem: banii pe care îi colectează statul în favoarea acestor administratori - şi e vorba de 3,75 % din venituri va fi din ianuarie 4,75% - acești bani sunt plasați în depozite bancare, în titluri de stat și, atenție, în acțiuni listate la Bursa de Valori.

Într-o anumită măsură, mai ales când sunt perioade de criză, ca cea pe care o trăim, investiția la burse, păstrarea banilor în conturi de depozit și chiar și titlurile de stat pot să fie un adevărat fel de poker financiar. 

Lumea nu știe, nu a fost anunțată că, păstrându-și banii în aceste fonduri, într-o anumită măsură, fără să știe ce se întâmplă, participă la un joc la bursă. Participă la jocul care se face din motive de politică economică cu titlurile de stat și respectiv cu depozitele bancar", a declarat avocatul Gheorghe Piperea, miercuri, la Antena 3.

Cum poţi retrage banii de la Pilonul 2 de pensii

Avocatul susţine că, pentru a nu ajunge în astfel de situaţii, există cazuri în care cei care doresc se pot retrage de la Pilonul 2.

"Metoda legală rezultă din articolul 35 aliniatul 2 din această lege, că toată lumea se poate uita acolo, și acest lucru înseamnă că ori de câte ori nu ai obligația să contribui la fondurile publice de pensie, poți să retragi și din fondurile private. 

În al doilea rând, chiar și dacă ai această obligație, pentru că aceeași lege spune că banii din fondurile tale private de pensii sunt banii tăi, când ceri banii și fondurile refuză să îți dea banii, poți să-i dai în judecată.

Apoi, te duci în fața Curții Constituționale și spui că garanția asupra proprietății este constituțională. Nicio lege nu o poate elimina. 

Aceasta este, în mare, modalitatea în care-ți poți retrage banii de acolo sau să-i mulți la alt fond de pensii", a explicat Gheorghe Piperea. 

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close