Antena 3 CNN Economic Alertă maximă! Miliarde de euro au dispărut subit din conturi! Pensiile private în pericol

Alertă maximă! Miliarde de euro au dispărut subit din conturi! Pensiile private în pericol

Contribuțiile la Pilonul 2 de pensii sunt în pericol, după ce acțiunile companiei Wirecard, procesator de plăţi german, la care erau acţionari şi 2 milioane de români prin intermediul fondului de pensii NN (conform celor mai recente date, din decembrie 2019), s-a prăbuşit cu 65% la Bursa din Frankfurt. Declinul vine după ce 1,9 miliarde de euro sub formă de cash au dispărut subit din conturile companiei.

Alertă maximă! Miliarde de euro au dispărut subit din conturi! Pensiile private în pericol
Sursa foto: Agerpres
de Cristina Tudorache    |    18 Iun 2020   •   19:11

NN este cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România. Din analizele Ziarului Financiar, investiţiile NN la emitentul Wirecard au scăzut de la 130 de milioane lei, la aproape 43 de milioane lei, de la începutul anului și până în prezent.

Prăbuşirea la bursă a gigantului este determinată de faptul că 1,9 miliarde de euro sub formă de cash au dispărut din conturile companiei. Din această cauză, investitorii au devenit tot mai reticenți, se arată într-un articol Bloomberg. Un alt motiv pentru care investitorii se feresc de compania germană din Munchen este incapacitatea sa de a finaliza anul financiar 2019..

„Suntem uimiţi!”, spune Ingo Speich, administrator de fonduri la Deka Investments, un acţionar din top 10 al Wirecard. „Un nou început în ceea ce priveşte conducerea este mai urgent decât oricând”, declară acesta.

„În prezent nu este clar dacă s-au produs tranzacții frauduloase în detrimentul Wirecard AG. Wirecard AG va depune o plângere împotriva persoanelor necunoscute”, se arată în comunicatul venit din partea auditorului financiar EY.

Cel mai mare fond de pensii din România - NN - are o investiţie de 130 de milioane lei la Wirecard. Sursa citată a scris recent că un alt investitor instituţional din România are acţiuni la Wirecard, respectiv SIF Transilvania.

×
Subiecte în articol: wirecard pilon 2 pensii NN
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close