Antena 3 CNN Economic Alertă pentru prevenirea contaminării cu febră aftoasă, cea mai periculoasă boală la animale

Alertă pentru prevenirea contaminării cu febră aftoasă, cea mai periculoasă boală la animale

Alertă pentru prevenirea contaminării cu febră aftoasă, cea mai periculoasă boală la animale
Sursa foto: Foto: blogosfera.md
07 Ian 2011   •   15:05

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a instituit o alertă pentru prevenirea contaminării cu virusul febrei aftoase, cea mai periculoasă boală a animalelor. Asta după ce autorităţile bulgare au depistat un caz de febră aftoasă la mistreţi, informează Mediafax.

Şeful autorităţii, Radu Roatiş-Cheţan, a convocat un grup de experţi în domeniu, pentru a elabora strategia de supraveghere şi protecţie. "Principalele zone de risc pentru introducerea virusului pe teritoriul României le reprezintă în acest moment judeţele Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj", se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Specialiştii au alertat autorităţile locale din judeţele de risc şi asociaţiile de vânători. "Această boală este foarte contagioasă, iar implicaţiile economice sunt de notorietate ca fiind dezastruoase, se pot închide zone întregi. Orice apariţie a unei boli se comunică imediat la Uniunea Europeană şi, după ce se întruneşte un comitet special, se dau deciziile la nivelul statelor comunitare."

"Noi am dispus de urgenţă măsuri de control şi prevenire în zonele de risc de la graniţa cu Bulgaria, iar specialiştii noştri, împreună cu autorităţile locale, sunt în alertă pentru a împiedica oricare posibilitate de contaminare", se mai arată în comunicat.

Autorităţile bulgare au depistat febra aftoasă la trei porci mistreţi vânaţi în regiunea Burgas, într-o zonă situată la doi kilometri de graniţa cu Turcia.

În România, nu a mai fost depistat nici un caz de febră aftoasă din anul 1974. Statutul de ţară liberă de febră aftoasă este menţinută şi reconfirmată anual de către Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor.



×
Subiecte în articol: alerta România
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close