Antena 3 CNN Economic Alocații pentru cei care au trecut de 18 ani! Se dau 256 de lei de la stat dacă este îndeplinită o singură condiție

Alocații pentru cei care au trecut de 18 ani! Se dau 256 de lei de la stat dacă este îndeplinită o singură condiție

Achitarea alocației pentru copii se realizează și după vârsta de 18 ani, în cazul în care beneficiarul îndeplinește o condiție.

Alocații pentru cei care au trecut de 18 ani! Se dau 256 de lei de la stat dacă este îndeplinită o singură condiție
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Mar 2023   •   14:37

Așadar, singura condiție care trebuie îndeplinită pentru ca cei de peste 18 ani să primească în continuare alocația este să fie elevi. 

  • Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.  
  • Beneficiază de alocație de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani.  
  • Alocația de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora, precum şi tinerilor cu handicap care urmează o formă de învăţământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani. 
  • Tinerii care au împlinit 18 ani dar care repetă anul şcolar nu beneficiază de alocaţie de stat, cu excepţia celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical, scrie anpd.gov.ro

Citește și: Motivul pentru care alocaţiile copiilor nu au crescut cu 13,8%, rata inflaţiei de anul trecut. Părinţii au primit doar 13 lei în plus.

Ce sume primesc beneficiarii

Sumele plătite de ANPIS/Ministerul Muncii pentru alocația de stat pentru copii, aferentă lunii ianuarie 2023, sunt următoarele: 

  • 631 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap (de la 600 lei în 2022); 
  • 256 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale (de la 243 de lei în 2022); 
  • 631 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap (de la 600 de lei în 2022). 

Suma cu care a crescut alocația este de 13 lei pentru copiii peste 2 ani și de 31 de lei pentru cei sub 2 ani, scrie edupedu.ro.

Legislația care se aplică în domeniul alocațiilor de stat pentru copii este Legea 61/1993, modificată prin OUG 126 din 15 decembrie 2021. La articolul 2, alineatul 3, prevede: “începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică“. 

×
Subiecte în articol: alocatie
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close