Antena 3 CNN Economic Amazon va oferi consultanță Ministerului Finanțelor în procesul de digitalizare. Adrian Câciu: "Colaborarea va schimba serviciul public din temelii"

Amazon va oferi consultanță Ministerului Finanțelor în procesul de digitalizare. Adrian Câciu: "Colaborarea va schimba serviciul public din temelii"

Ministerul Finanțelor și Amazon Web Services (AWS) au semnat un Memorandum de Înțelegere cu scopul de a sprijini agenda Ministerului privind transformarea digitală a sistemelor bancare, financiar-bancare, fiscale și vamale.

Amazon va oferi consultanță Ministerului Finanțelor în procesul de digitalizare. Adrian Câciu: "Colaborarea va schimba serviciul public din temelii"
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Finantelor
de Mia Lungu    |    23 Feb 2023   •   14:35

În cadrul Memorandumului de înțelegere, AWS va împărtăși cunoștințe cu privire la cele mai recente tendințe în tehnologia cloud, inteligență artificială (AI) și Big Data, precum și exemple din întreaga lume cu privire la modul în care organizațiile din sectorul public pot valorifica mai bine datele pe care le dețin pentru a crea politici publice bazate pe dovezi și a livra servicii publice centrate pe cetățean.

Amazon Web Services este o filială a companiei Amazon care furnizează platforme de cloud computing la cerere și API-uri pentru persoane fizice, companii și guverne, pe bază de plată contorizată.

"Vrem să creăm un cadru transparent de colaborare cu furnizori de produse în domeniul informatizării, să lucrăm împreună, să putem cuantifica progresele concret și rapid și să consolidăm puternic competențele de profil la nivelul Ministerului Finanțelor și instituțiilor subordonate angrenate în procesul de transformare digitală.

Mulțumesc Amazon Web Services pentru că s-au alăturat inițiativei MF de parteneriat cu marile companii din piața de profil și cred cu tărie că această colaborare va schimba serviciul public din temelii", a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor. 

Citește și: Este oficial! Datele românilor vor ajunge în online, într-un cloud guvernamental | Ce tip de informaţii se vor stoca şi ce beneficii va aduce acest sistem

Părțile vor lucra împreună pentru a identifica și a veni în întâmpinarea nevoilor de formare de la nivelul Ministerului, a livra ateliere tehnologice, prezentări de bune practici în domeniu și demonstrații de soluții tehnologice pentru a sprijini agenda de digitalizare a Ministerului.

Alte domenii de cooperare pot implica înființarea unui Centru de excelență în cloud în cadrul Ministerului pentru a crea o forță de muncă pregătită pentru utilizarea tehnologiei de cloud și dezvoltarea abilităților și mecanismelor de inovare digitală în cadrul ministerului, pe baza abordării Amazon cu privire la inovare.

Acțiunile concrete cuprinse în Memorandum includ:

  • Training-uri și ateliere tehnice în noi tehnologii, inclusiv elemente fundamentale ale tehnologiei de Cloud, BigData, inteligență artificială și securitate;
  • Ateliere și mese rotunde dedicate guvernanței cloud-ului și exemplelor de utilizare a tehnologiei și a beneficiilor în ceea ce privește eficiența, agilitatea, reducerea costurilor și îmbunătățirea experienței de interacțiune online cu cetățenii;
  • Verificarea practică a tehnologiilor propuse (Proof of Concept);
  • Furnizarea de metodologie și suport pentru înființarea unui Centru de excelență în cloud;
  • Promovarea inovațiilor digitale în sistemele bugetar, financiar-bancar, fiscal și vamal;
  • Dezvoltarea unei forțe de muncă pregătite pentru lucrul cu tehnologiile implementate.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close