Antena 3 CNN Economic ANAF, proiect de ordin pentru a stabili ce înseamnă avere mare în cazul persoanelor fizice

ANAF, proiect de ordin pentru a stabili ce înseamnă avere mare în cazul persoanelor fizice

ANAF a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care stabilește ce înseamnă o avere mare pentru o persoană fizică.

ANAF, proiect de ordin pentru a stabili ce înseamnă avere mare în cazul persoanelor fizice
Sursa foto: Agerpres
de Andreea Ştefan    |    02 Feb 2023   •   16:10

Persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România, care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, arată ANAF într-un proiect de ordin pus în dezbatere publică.

Echivalentul în lei al celor 25 de milioane de euro este calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de BNR, pe baza datelor deținute/obținute de ANAF, în conformitate cu dispozițiile legale.

Proiectul arată că estimarea averii se face pe baza datelor și informațiilor deținute sau obținute de ANAF, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, cu privire la bunurile mobile și imobile deținute, precum și activele financiare deținute.

ANAF va notifica persoanele fizice cu privire la faptul că acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari, mai arată proiectul de act normativ.

Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani.

Demersul definirii persoanelor cu avere mare face parte din procesul de creare a premiselor legislative şi organizatorice necesare implementării programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari și a metodelor indirecte de control, ca o expresie normală de integrare a României în tendințele globale de abordare a fiscalității, arată expunerea de motive.

În scopul asigurării conformării fiscale voluntare a persoanelor fizice ANAF poate proceda la aplicarea unor tratamente fiscale alternative de creștere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate, precum și la selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situației fiscale personale/verificări documentare, în condițiile legii.

Tratamentele fiscale alternative constau în îndrumarea persoanelor fizice cu averi mari, în scopul facilitării conformării fiscale voluntare și derularea unor programe de notificare a persoanelor fizice privind problemele de neconformare identificate.

Responsabilă cu aceste acțiuni este Direcția generală control venituri persoane fizice.

×
Subiecte în articol: ANAF avere
Parteneri
Furtuna Mathis loveşte Europa! Ce fenomene meteo extreme sunt așteptate
x close