Antena 3 CNN Economic Anchetă de amploare a Comisiei Europene pe piața gazelor din România

Anchetă de amploare a Comisiei Europene pe piața gazelor din România

Anchetă de amploare a Comisiei Europene pe piața gazelor din România
08 Iun 2016   •   08:35

Inspectori ai Comisiei Europene, alături de cei ai Consiliului Concurenței, verifică încălcarea art. 102 al Tratatului de aderare, cel care reglementează libera circulație a mărfurilor.

Realizatorul emisiunii Income, Adrian Măniuțiu a explicat despre ce este vorba:

"În cazul de față și gazul este o marfă. Și cei de la Comisia Europeană susțint că Transgaz și Romgaz ar fi făcut abuz de poziție dominantă, pentru a nu permite exportul de gaze. Deși după liberarea din 2014, ar fi trebuit să dăm drumul la exportul de gaze. Azi aflăm că cele două ar fi blocat investiții structurale care să ducă la interconectivitate. Deci nu le-au făcut. Ba mai mult, au practicat niște tarife foarte ridicate la punctele de exit. Deci au făcut gazul românesc foarte neatractiv pentru export.

Problema este următoarea: se riscă amenzi usturătoare, de până la 10% din cifra de afaceri, ar fi niște afaceri fără precedent. Ar putea fi amenzi de zeci de milioane de euro.

Au avut loc percheziții informatice și la Petrom, în afară dă Romgaz și Transgaz, tocmai pentru a vedea dacă a existat o astfel de înțelegere, pentru a găsi niște probe, niște dovezi pentru ce am spus mai devreme. Ar putea să nu fie străin acest caz de cel al lui Ioan Niculae, cu gazul ieftin."

 

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close