Antena 3 CNN Economic Se fac angajări la stat. În ce domenii se caută oameni

Se fac angajări la stat. În ce domenii se caută oameni

S-a dat liber la angajări la stat, deşi acestea erau suspendate până la finalul anului. Executivul a decis să aprobe trei memorandumuri de la instituții diferite pentru a permite noi angajări prin concurs. 

Se fac angajări la stat. În ce domenii se caută oameni
Sursa foto: pixabay.com
de Sabrina Preda    |    03 Noi 2022   •   08:50

În iunie, Guvernul a decis printr-o ordonaţă de urgenţă că până la 31 decembrie 2022 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice. 

Post unic înseamnă că atribuțiile sau responsabilitățile nu se regăsesc într-o altă structură organizatorică. Pentru câteva luni, această ordonanţă a produs efecte. Până în 31 octombrie, când Parlamentul a modificat-o. 

Astfel, au fost introduse excepţii care vor duce la mărirea aparatului bugetar, adică tocmai lucrul pe care Guvernul a vrut să îl evite. 

Acum vor putea fi organizate concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor din serviciile Camerei Deputaților și ale Senatului, precum și în cadrul instituțiilor și autorităților publice pentru personalul care se ocupă exclusiv cu activități în cadrul proiectelor finanțate cu fonduri europene. 

La momentul blocării posturilor, adică în luna iunie, statul avea peste 1.200.000 de angajaţi, iar 64% dintre ei lucrau în aparatul central. 

Cum se păcăleşte statul singur

16 iunie 2022 - Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 80

31 octombrie 2022 - Legea nr. 287

Ce angajări se pot face

- posturi în serviciile Parlamentului

- posturi în instituţii, cu atribuţii pe fonduri europene

Câţi români lucrează la stat

- 1.269.712 de bugetari

- 64% sunt în administraţia publică centrală.

×
Subiecte în articol: angajari bugetari
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close