Antena 3 CNN Economic Anii de căsătorie necesari pentru a putea beneficia de pensia de urmaș

Anii de căsătorie necesari pentru a putea beneficia de pensia de urmaș

Pentru a beneficia de pensia de urmaș de la soțul decedat, este necesar să fi împlinit un anumit număr de ani de căsătorie împreună.

Anii de căsătorie necesari pentru a putea beneficia de pensia de urmaș
Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    09 Ian 2024   •   10:00

Potrivit legislației din România, după decesul unuia dintre soți, soțul rămas în viață beneficiază de pensia de urmaș pe întreaga sa durată de viață, în anumite condiții, începând cu împlinirea vârstei standard de pensionare, care este în prezent 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, în cazul în care durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani. 

Dacă durata căsătoriei este între 10 și 15 ani, pensia de urmaș scade. În cazul în care ce doi soți au fost căsătoriți sub 10 ani, nu se primește pensie de urmaș.

Citește și: Cresc pensiile pentru aproape cinci milioane de români | Punctul de pensie creşte cu 240 de lei

Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soțului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii. 

Condițiile pentru a beneficia de pensia de urmaș:

  • împlinirea vârstei standard de pensionare, pe tot timpul vieţii, dacă durata căsătoriei a fost de 15 ani sau de cel puţin 10 ani;
  • indiferent de vârstă, pe perioada în care soțul supraviețuitor este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an;
  •  indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut;
  • indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut;
  • soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut – până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani. 

Când ajunge la pensie, soțul supraviețuitor poate opta să rămână cu pensia proprie sau cu jumătate din pensia soțului decedat, potrivit cugetliber.ro.

×
Subiecte în articol: pensie de urmaş
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close