Antena 3 CNN Economic ANRE anunţă că are indicii despre vânzări succesive a unor cantităţi de energie electrică, pentru a crește prețul

ANRE anunţă că are indicii despre vânzări succesive a unor cantităţi de energie electrică, pentru a crește prețul

ANRE transmite că are indicii despre vânzări succesive a unor cantităţi de energie electrică, cu scopul de a crește prețul, instituția având, în prezent, în derulare, 171 de controale. 

ANRE anunţă că are indicii despre vânzări succesive a unor cantităţi de energie electrică, pentru a crește prețul
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    09 Dec 2023   •   09:23

Reacția ANRE vine după ce premierul Marcel Ciolacu a cerut "atenție" cu privire la prețul la gaze.

Potrivit ANRE, în prezent sunt în derulare un număr de 171 de acțiuni de control din care 77 de acțiuni de control de tip verificare, 45 de acțiuni de control de tip inspecție, în baza Programului anual de control şi 49 de acțiuni de control de tip supraveghere, în baza sesizărilor diverselor structuri din ANRE.

"Printre principalele acțiuni de tip verificare, în sectorul energiei electrice, se regăsesc 18 acțiuni de control la operatori economici pentru verificarea respectării, în perioada 01.01.2023-30.10.2023, a dispozițiilor Ordonanței de urgență nr. 27/2022, respectiv: 

- 6 furnizori având ca tematică de control modul de stabilire a prețului plafonat la consumatorii non-casnici; 

- (...) 4 furnizori având ca tematică de control respectarea prețului plafonat în ofertele-tip adresate consumatorilor de pe piețele concurențiale, SU, FUI (...)

- 4 furnizori având ca tematică de control modul de prognozare a consumului lunar și a consumului suplimentar, precum și modul de modificare a prognozei lunare a cantităților suplimentare în cazul unor diferențe mai mari de 2% între cantitatea suplimentară și cea prognozată (...); 

- 4 acțiuni de control la furnizorii și traderii de energie electrică, pentru a verifica respectarea interdicției prevăzute la art. 16 alin. (7^4) din OUG nr. 27/2022, existând indicii în legătură cu vânzări succesive a unor cantități de energie electrică, în scopul vădit de a creşte prețul", anunță ANRE într-un comunicat de presă.

Potrivit ANRE, în ceea ce privește sectorul gazelor naturale, printre principalele acțiuni de tip verificare, se regăsesc 3 acțiuni de control la furnizorii de gaze naturale privind verificarea respectării prețului final facturat de către furnizorii de gaze naturale, conform prevederilor art. 2 alin. (4) din OUG 27/2022.

"Cu titlu de exemplu pentru gaze naturale: pentru luna aprilie 2023, am solicitat și primit de la cei trei furnizori de gaze naturale pentru a verifica prin metoda eșantionării un număr de cca. 3.100.000 de facturi emise pentru clienții casnici și cca. 166.000 de facturi emise pentru clienții noncasnici. 

Rezultatele acțiunilor de control vor fi aduse la cunoștința opiniei publice după finalizarea acestora. Vom continua să monitorizăm respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia acele încălcări care afectează consumatorii de energie electrică și gaze naturale", mai arată ANRE, potrivit Mediafax.

Premierul Marcel Ciolacu a spus, vineri, că a observat că au apărut situații de furnizori care au crescut nefundamentat prețurile la gaze și îi cere ministrului Energiei, Sebastian Burduja să "se uite cu atenție" la acest fenomen.

"Am văzut că au apărut situații de furnizori care au crescut nefundamentat prețurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut. 

E drept că nu se resimt în facturile populației, unde există plafonare, dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferența față de prețul plafonat! Vă rog să verificați situația. Sper că și ANRE se va sesiza", a mai spus Marcel Ciolacu.
 

×
Subiecte în articol: ANRE energie electrică
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close