Antena 3 CNN Economic Anunț în premieră despre pensii. Când vor primi femeile aceeași pensie ca și bărbații, dacă au ocupat aceeași funcție

Anunț în premieră despre pensii. Când vor primi femeile aceeași pensie ca și bărbații, dacă au ocupat aceeași funcție

Fără discriminare sexuală la pensie. Guvernanţii vor să repare o inechitate care trenează de mulţi ani. Este anunțul făcut de președintele Casei Naţionale de Pensii, în exclusivitate la Antena 3 CNN.

de Mia Lungu    |    Gina Vacariu    |    09 Oct 2022   •   19:00

Indiferent de profesie, femeile primesc în acest moment o pensie mai mică decât bărbaţii, deşi au ocupat aceeaşi funcţie. Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii spune că aceste diferențe vor dispărea, odată cu noua Lege a Pensiilor.

Reporter Antena 3 CNN: În momentul de față sunt în spațiul public mai multe variante de majorări 10%, alții zic 15, 16%. Aveți propriile variante la care lucrați?

Daniel Baciu: Aceste variante sunt vehiculate în spațiul public, pe care noi, ca instituție tehnică, de aplicare a legii, nu putem să le comentăm. Noi aplicăm varianta finală care va fi admisă și va fi concretizată într-un act normativ oficial. Au început lucrările la bugetul pe anul viitor. Se așteaptă să se vadă exact încasările la bugetul asigurărilor sociale, astfel încât atunci când se va lua această decizie să fie bine fundamentată, sustenabilă, și să se cunoască în buzunarele pensionarilor.

Reporter Antena 3 CNN: Sunt foarte mari diferențele dintre aceleași contribuții, aceleași puncte între femei și bărbați, din aceeași meserie, ce vor fi rezolvate în noua lege a pensiilor?

Daniel Baciu: Da, așa este. Nouă lege a pensiilor asta își propune să rezolve, în principal. Să elimine aceste inechități. 

Reporter Antena 3 CNN: Pe legea veche 127, care nu se aplică, erau niște calcule acolo, o femeie contabil față de un bărbat contabil, doamna respectivă avea pensie mai mică cu câteva sute de lei. Cu nouă lege va ajunge cel cu pensia mai mică la nivelul mai mare, pe aceeași contribuitivitate?

Daniel Baciu: Da, ăsta este principiul. 

Reporter Antena 3 CNN: Deci, femeia contabil îl va ajunge la nivel de pensie pe bărbatul contabil care are în acest moment o pensie mai mare cu câteva sute de lei.

×
Subiecte în articol: pensii pensie functie
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close