Antena 3 CNN Economic Aparate de aer condiţionat cu 30% mai scumpe, la începutul verii. Care este prețul la montaj și timpul de așteptare

Aparate de aer condiţionat cu 30% mai scumpe, la începutul verii. Care este prețul la montaj și timpul de așteptare

Aparatele de aer condiţionat s-au scumpit chiar şi cu 30% la începutul acestei veri. Pe măsură ce temperaturile cresc, a crescut şi cererea pentru aceste aparate, iar comercianţii au reacţionat imediat, mărind preţurile. În plus, costă mai mult şi montajul acestora, iar timpii de aşteptare sunt în creștere.

Aparate de aer condiţionat cu 30% mai scumpe, la începutul verii. Care este prețul la montaj și timpul de așteptare
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    Ioana Cîşlaru    |    20 Iun 2022   •   16:46

Chiar dacă preţurile sunt în continuă creştere, firmele de aer condiţionat susţin că cerere există, ba chiar e mai mare decât în alţi ani.

"Creşterea de preţuri faţă de anul trecut este undeva la 15%. Preţul la montaj este undeva cu aproape 10% mai mult faţă de anul trecut şi asta datorită inflaţiei şi datorită creşterii preţurilor la materiale în primul rând", precizează Marian Pandele, directorul unei firme de profil.

Dacă anul trecut preţul unui astfel de aparat de aer condiţionat era în jur de 3000 de lei, cu tot cu montaj, anul acesta preţul a crescut cu aproximativ 500 de lei, ajungând la 3500 de lei.

În urma creşterii facturilor la gaz dar şi electricitate, cele mai bine vândute aparate în 2022 sunt cele care pot asigura şi încălzirea dar şi răcirea. Totuşi românii se plâng de preţuri exagerate, care nu se pot acoperi dintr-un singur salariu.

"Destul de mult în contextul în care a crescut şi curentul electric, facturile la curentul electric. Oamenii se descurcă tot mai greu" / "Păi ne afectează foarte tare. Şi suntem în rate, copii care au nevoie de foarte multe lucruri", spun aceștia.

În 2021 încasările pentru aparatele de aer condiţionat s-au ridicat la peste 65 de milioane de euro, cu peste 200.000 de dispozitive vândute.

×
Subiecte în articol: aer conditionat scumpe pret montaj
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close