Antena 3 CNN Economic Cel mai mare exportator mondial de petrol scade prețul țițeiului în Europa

Cel mai mare exportator mondial de petrol scade prețul țițeiului în Europa

Arabia Saudită a redus prețul țițeiului în Asia şi Europa pentru luna iunie.

Cel mai mare exportator mondial de petrol scade prețul țițeiului în Europa
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Mai 2022   •   13:09

Informația apare într-un document publicat duminică de producătorul de petrol Saudi Aramco, transmite presa internațională.

Este vorba de sortimentul de referință Arab Light.

Pentru cumpărătorii din nord-vestul Europei, diferența de preț între petrolul Arab Light și petrolul ICE Brent este de +2,10 USD pe baril pentru iunie, comparativ cu +4,60 dolari în mai, potrivit documentului.

Prețul petrolului Arab Light vândut în Orientul Îndepărtat, aferent lunii iunie, este cu 4,40 dolari pe baril peste media referințelor din Oman şi Dubai, comparativ cu o diferență de preț de +9,35 dolari în mai.

Prețul petrolului Arab Light vândut în Statele Unite în iunie a fost neschimbat față de luna precedentă, cu 5,65 dolari pe baril peste indicele Argus Sour Crude (ASCI), transmite Reuters.

Arabia Saudită a majorat preturile țițeiului pentru toate regiunile în luna mai, cele pentru Asia atingând maxime istorice, în contextul în care temerile privind întreruperea aprovizionării cu petrol şi gaze din Rusia au provocat agitație pe piețele internaționale de energie.

Arabia Saudită este cel mai mare exportator mondial de țiței.

În 2020, exporturile țării au atins valoarea de 113.7 miliarde de dolari, cota din piața globală a exporturilor de țiței brut fiind de 17.2%.

Pe locul 2 s-a situat Rusia, cu 72.6 de miliarde și, respectiv, 11%.

×
Subiecte în articol: Arabia Saudita Europa asia petrol
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close