Antena 3 CNN Economic Auto 10 martori de bord care îţi pot arăta o problemă gravă la mașina ta. Mulți șoferi nu cunosc semnificația acestora

10 martori de bord care îţi pot arăta o problemă gravă la mașina ta. Mulți șoferi nu cunosc semnificația acestora

Exista 10 martori de bord care pot semnala o problemă gravă la mașina ta.

10 martori de bord care îţi pot arăta o problemă gravă la mașina ta. Mulți șoferi nu cunosc semnificația acestora
Sursa foto: Getty Images I dimarik
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Aug 2023   •   08:00

Mașinile moderne conțin un număr tot mai mare de martori de bord, însă doar 2% dintre șoferi cunosc semnificația acestora conform statisticilor.

De asemenea, doar 10% dintre martorii de bord indică probleme grave ale mașinii. 

  1. Check Engine: Acesta este cel mai întâlnit martor printre posesorii de Volkswagen. În cazul în care se aprinde, semnalează o problemă la motor, cum ar fi sonda lambda, convertorul catalitic, debitmetrul etc. Cauzele pot fi diverse, dar semnifică faptul că trebuie să vizitezi un service auto cât mai rapid posibil.

  2. Supraîncălzirea motorului: Acest martor indică o problemă la sistemul de răcire al motorului. Când se aprinde, este recomandat să oprești motorul și să încerci să rezolvi problema înainte de a reporni, pentru a evita pierderea lichidului de răcire.

  3. Bujiile incandescente: Acest martor se aprinde când pornești motorul și ar trebui să se stingă după un timp. Dacă rămâne aprins, cel mai probabil ai o problemă cu bujiile, contactul pedalei de frâna, senzorii de evacuare sau senzorul de presiune și temperatura, depinzând de modelul mașinii.

  4. Filtrul de particule: Inițial, doar mașinile diesel mai noi aveau filtru de particule, dar noile standarde de emisii au impus și motoarele pe benzină să fie echipate cu un astfel de filtru. Martorul te avertizează ca această componentă are o problemă și probabil necesită înlocuire.

  5. ABS: Acest martor indică o problemă la sistemul ABS. Este important de știut că atunci când acesta este aprins, mașina are în continuare frâne, dar sistemul ABS nu va mai ajuta în cazul unei frânari bruște, ceea ce înseamnă că poți patina.

  6. Ulei motor: Acest martor reprezintă o avertizare pe care nimeni nu și-ar dori să o vadă aprinsă. Lumina pentru nivelul de ulei poate indica fie o temperatură prea ridicată a uleiului, un nivel scăzut al uleiului sau o presiune prea mică în sistemul de lubrifiere. Situația în care vrei să fii extrem de atent este cea legată de presiunea scăzută a uleiului, deoarece o defecțiune la pompa de ulei poate fi o reparație costisitoare.

  7. Airbag: Cu siguranță ai observat multe mașini cu martorul airbag-ului aprins pe bord. Acesta poate indica fie că airbag-ul este dezactivat, fie că nu funcționează corect, ceea ce înseamnă că în caz de accident, airbag-ul (sau airbag-urile, dacă mașina are mai multe) nu se vor deschide. Din păcate, airbag-urile pot să se activeze și accidental, fără să fie implicată mașina în vreun accident.

  8. Servodirecție: Martorul pentru servodirecție se poate aprinde și atunci când nivelul de lichid (ulei) pentru servodirecție este insuficient. În această situație, poți completa lichidul și să îți continui drumul fără probleme. Cu toate acestea, dacă martorul nu se stinge, înseamnă că există o problemă mai serioasă cu sistemul de direcție și o vizită la service este obligatorie.

  9. Cutia de viteze automată: Majoritatea oamenilor apreciază cutiile de viteze automate până când trebuie să le repare. La fel ca în cazul martorului pentru servodirecție, lumina care indică o problemă la cutia de viteze automată se poate aprinde și dacă nivelul de ulei din cutie este scăzut. Desigur, chiar și pentru această problemă minoră, trebuie să mergi la service pentru verificări și reparații.

  10. Sistemul de pornire: Acest martor ar trebui să se stingă după ce ai pornit motorul, însă dacă nu o face, s-ar putea să ai o problemă cu imobilizatorul electronic sau cu o altă componentă a sistemului de pornire. În cel mai bun caz, poate fi o problemă legată de cheie, dacă ai o rezervă la îndemână.

×
Subiecte în articol: martori bord masina şoferi
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close