Antena 3 CNN Economic Auto Alcoltest, dispozitivul cu laser care detectează şoferii băuţi la volan

Alcoltest, dispozitivul cu laser care detectează şoferii băuţi la volan

Alcoltest, dispozitivul cu laser care detectează şoferii băuţi la volan
Sursa foto: AFP / Mediafax Foto
28 Oct 2010   •   10:47

Un nou dispozitiv prezentat miercuri la Moscova ar putea aduce schimbări importante pentru şoferii care se urcă la volan băuţi. Dacă nu au fost prinşi până acum, este foarte posibil ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat, pentru că a fost inventat "Alcolaser" - detectorul de alcool.

Aparatul a fost dezvoltat de Laser Systems Group (Sankt Petersburg) şi un institut al ministerului de Interne rus. “Alcolaser” este echipat cu un laser care poate detecta vaporii de alcool din aer, de la distanţă, potrivit putătorullui de cuvânt Sergei Laptev, citat de AFP.

“Acest dispozitiv este unic în lume”, a spus el. "Alcolaser" simte vaporii de alcool emanaţi în cabina automobilului, chiar dacă e vorba de un singur pahar de vodcă consumat, şi funcţionează şi la viteza de 120 km/h.

“Laserul nu afectează ochii şoferului, nici corpul uman în general”, a spus Laptev. Acesta a precizat că va mai fi nevoie de încă un an pentru testarea şi dezvoltarea "Alcolaser". Primul lot de dispozitive va fi livrat poliţiei ruse în 2012.

Şoferii ruşi nu mai au voie să consume niciunfel de alcool când se urcă la volan, de la 6 august 2010, în urma unei legi adoptate la cererea preşedintelui Dmitri Medvedev.

Rusia este una dintre ţările cu cele mai multe accidente rutiere. Numărul victimelor a scăzut în 2009 la 26.000 de persoane, de la 36.000 în 2007.

×
Subiecte în articol: sofer baut Moscova
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close