Antena 3 CNN Economic Auto Amenzi uriaşe pentru șoferii români care parchează maşina pe anumite locuri necorespunzătoare. Klaus Iohannis a promulgat legea

Amenzi uriaşe pentru șoferii români care parchează maşina pe anumite locuri necorespunzătoare. Klaus Iohannis a promulgat legea

Apar amenzi urişase pentru şoferii români care îşi vor parca maşina în anumite locuri necorespunzătoare.

Amenzi uriaşe pentru șoferii români care parchează maşina pe anumite locuri necorespunzătoare. Klaus Iohannis a promulgat legea
Sursa foto: Hepta I Mediafax Foto / Alexandra Pandrea
de Georgiana Adam    |    30 Oct 2023   •   00:00

Astfel, şoferii care vor parca pe locurile destinate femeilor însărcinate riscă amenzi de până la 10.000 de lei, la fel ca şi cei care îşi vor lăsa autoturismele pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități. 

Legea 280/2023, recent intrată în vigoare, prevede că femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii de până în cinci ani vor avea locuri de parcare dedicate (la fel ca persoanele cu handicap), iar folosirea acestora de către alte categorii de șoferi va fi sancționată cu amenzi care se vor încadra tot între 2.000 și 10.000 de lei. 

Anumite categorii de angajați, cum ar fi cei ai Ministerului Afacerilor Interne sau ai unităților medicale publice ori private, sunt exceptați de la aceste sancțiuni, dacă sunt în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

În ceea ce privește parcările instituțiilor publice, magazinelor etc, dacă o instituție publică sau privată are mai mult de 10 locuri de parcare, cel puțin 4% (dar nu mai puțin de 2 locuri) trebuie rezervate pentru femeile gravide și persoanele cu copii mici.

Entitățile publice și private au obligația de a se conforma prevederilor acestei norme (în ceea ce privește amenajarea locurilor de parcare dedicate) în termen de șase luni (până la 22 aprilie 2024) și de a afișa această prioritate într-un loc vizibil, după implementare.

De asemenea, şi în cazul parcării fără îndreptățire pe locul destinat unei persoane cu dizabilități, amenzile sunt cuprinse între 2.000 și 10.000 de lei, potrivit avocatnet.ro.

Președintele Klaus Iohannis a semnat recent decretul pentru promulgarea Legii privind accesul cu prioritate pentru femei gravide, precum şi pentru persoane însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close