Antena 3 CNN Economic Auto Aşa ceva numai la noi se poate întâmpla. Tronsonul Sebeş-Turda ar putea costa cât TOATE autostrăzile construite în România

Aşa ceva numai la noi se poate întâmpla. Tronsonul Sebeş-Turda ar putea costa cât TOATE autostrăzile construite în România

Aşa ceva numai la noi se poate întâmpla. Tronsonul Sebeş-Turda ar putea costa cât TOATE autostrăzile construite în România
de O.P.    |    23 Oct 2013   •   06:33

Cei 70 de km de autostradă dintre Sebeş şi Turda ar putea costa cât toate autostrăzile construite până acum în România. Preţul tronsonului Sebeş -Turda aproape că s-a dublat în ultimele trei luni.

Tronsonul Sebeş-Turda a fost gândit acum 5 ani ca un drum expres. Când a auzit că poate obţine finanţare europeană, Guvernul a decis acum o jumătate de an să îl facă autostradă. În luna iulie, CNADNR a scos la licitaţie construcţia, la un cost estimat la puţin peste 550 de milioane de euro. Adică aproape 8 milioane de euro pe kilometru.

Săptămâna trecută însă, Guvernul a hotărât să aloce pentru acest tronson nu mai puţin de un miliard de euro. E adevărat, 85% din sumă ar fi bani europeni şi doar 15% bani de la bugetul de stat.

Chiar şi aşa, Sebeş-Turda ar putea ocupa locul doi în topul celor mai scumpe autostrăzi, după celebrul scandal Bechtel. Costul ei ar urma să ajungă la 15 milioane de euro pe kilometru.

Adică de trei ori mai mult decât standardul de cost despre care vorbea acum câţiva ani CNADNR.

Contractul autostrăzii Sebeş-Turda va fi câştigat, spune Guvernul, de constructorii care vor oferi preţul cel mai mic. Durata de construcţie este de 22 de luni, 4 luni fiind dedicate proiectării, iar restul pentru lucrări.

×
Subiecte în articol: autostrazi constructie autostrazi
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close