Antena 3 CNN Economic Auto Codul RUTIER se schimbă de MÂINE. Care este vestea BUNĂ pentru şoferi

Codul RUTIER se schimbă de MÂINE. Care este vestea BUNĂ pentru şoferi

Codul RUTIER se schimbă de MÂINE. Care este vestea BUNĂ pentru şoferi
de O.P.    |    18 Ian 2013   •   06:30

Noul cod rutier, care intră în vigoare în doar câteva ore, obligă şoferii să treacă printr-o vizită medicală la reînnoirea permisului auto. Iar pentru obţinerea unui permis de scutere şi alte vehicule din categoria lor este necesar un examen teoretic şi practic. Reînnoirea permisului de conducere se face după trecerea vizitei medicale.

Cu siguranţă multă lume s-a întrebat de ce au existat cozi interminabile la biroul Direcţiei Regim Permise de conducere. Ei bine, toţi acei oameni stăteau la coadă pentru a-şi reînnoi carnetul! Începând cu mâine, permisul se schimbă numai cu vizită medicală. Noile reglementări rutiere stabilesc că prelungirea valabilităţii permisului de conducere este condiţionată, întâi şi întâi, de efectuarea unei verificarii medicale corespunzatoare. Până acum, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea unei vizitei la medic.


De sâmbătă, poliţiştii vor fi mai drastici şi cu bicicliştii! Noul cod rutier prevede că, dacă o stradă este prevăzută cu o pistă specială destinată mersului cu bicicleta, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva. Adică, dacă circulaţi pe stradă iar pe trotuar există pistă special amenajată, sunteţi în ilegalitate.

Dacă faceţi rabat de la această regulă, pregătiţi-vă să scoateţi bani din buzunar. Puteţi fi amendaţi cu până la 8 puncte. Noul cod rutier vine cu o veste bună pentru şoferii care contestă în instanţă procesele verbale a contravenţiilor rutiere! De exemplu, dacă până acum un şofer contesta un proces verbal în instanţă, hotărârea justiţiei era definitivă şi irevocabilă.

Însă de acum în colo, odată cu noua regulă introdusă de Guvern, conducătorul auto poate să conteste hotărârea judecătoarească cu recurs, prin care se soluţionează plângerile pe care le depun împotriva proceselor verbale. Legea devine mai aspră şi pentru persoanele de minim 16 ani care vor să conducă scutere. De mâine acest lucru va fi mai greu.

Legea se schimbă şi prevede ca permisul de conducere să obligatoriu şi pentru mopede. Potrivit noilor reglementări, scuterele sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a le conduce este nevoie de permis. Categoria auto se va numi "AM" iar pentru a o obţine se va susţine atât un examen teoretic, cât şi unul practic în cadrul unui poligon.×
Subiecte în articol: codul rutier

În Gura Presei cu Mircea Badea | Luni-Joi, 24:00, Duminică, 23:00

Mircea Badea, despre aderarea României la Schengen

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close