Antena 3 CNN Economic Auto Data de la care românii nu mai pot merge cu tractorul fără permis de conducere

Data de la care românii nu mai pot merge cu tractorul fără permis de conducere

Permisul de conducere categoria Tr pentru tractor va deveni obligatoriu în mai puţin de un an, potrivit unui proiect de lege care prevede ca, până atunci, conducătorii mașinilor agricole să nu fie sancționați penal dacă au permis de conducere doar pentru alte categorii.

Data de la care românii nu mai pot merge cu tractorul fără permis de conducere
Sursa foto: Hepta | Sputnik / Svetlana Shevchenko
de Georgiana Adam    |    19 Oct 2023   •   20:00

"Mai avem câte o decizie care creează neplăceri. Sper ca, împreună cu domnul ministru, să găsim o soluție urgentă pentru prorogarea vizavi de infracțiunea de a conduce utilaje agricole pe drumuri publice. 

Este anormal să fii șofer cu toate categoriile sau chiar și cu categoria B, deci să deții un permis de conducere, și să nu ai voie să circuli pe drumurile publice", a declarat şeful Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat, potrivit agrointel.ro.

Senatorul George Scarlat, ca prim-inițiator, alături de alți colegi senatori din PNL și PSD, a depus luni în Parlament un proiect de lege care prevede ca tractoriștilor să nu le fie deschis dosar penal dacă nu au permis categoria Tr până pe 1 iulie 2024.

"Dreptul de a conduce un autovehicul ori tramvai pe drumurile publice îl are numai persoana care posedă permis de conducere valabil, corespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie. 

Pentru a conduce tractor agricol sau forestier, permisul de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehiculul va fi obligatoriu de la 01.07.2024, dar este obligatoriu de a deţine permis de conducere din celelalte categorii: B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D. DE sau Tr", prevede propunerea legislativă privind circulația pe drumurile publice.

Până când proiectul va deveni lege, tractoriștii care sunt prinși în trafic că nu dețin permis de conducere corespunzător categoriei vehiculului pe care îl conduc, sunt pasibili de închisoare conform Legii 200/2023.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close