Antena 3 CNN Economic Auto Diferența dintre motorina standard și cea premium. Efectul pe care îl are asupra motorului

Diferența dintre motorina standard și cea premium. Efectul pe care îl are asupra motorului

Cele mai multe stații de carburant furnizează cel puțin două variante din fiecare sortiment de carburant. Ce deosebire există între motorina obișnuită și cea premium, precum și cum influențează ele performanța motorului.

Diferența dintre motorina standard și cea premium. Efectul pe care îl are asupra motorului
Sursa foto: Getty Images I SolStock
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Noi 2023   •   22:00

Principalele tipuri de carburant includ benzina și motorina, dar majoritatea stațiilor de combustibil oferă cel puțin două variante din fiecare categorie.

Acest lucru poate crea incertitudine pentru unii șoferi, care se întreabă despre diferențele dintre motorina standard și cea premium, precum și efectele acesteia asupra motorului.

Diferența fundamentală între motorina standard și cea premium constă în prezența aditivilor de curățare. Motorina premium nu se distinge prin compoziția sa de ardere față de varianta obișnuită, în contrast cu benzina, care poate avea caracteristici diferite.

În consecință, nu există motoare care să necesite în mod specific folosirea motorinei premium.

Citește și: Când se montează cauciucurile de iarnă. Amenda pe care o primești dacă nu ai anvelopele corespunzătoare

Principala avantaj adusă de motorina premium este prezența aditivilor speciali care contribuie la curățarea sistemului de alimentare cu combustibil și a camerei de ardere din cilindri.

Cu toate acestea, în ceea ce privește funcționarea motorului, nu vei observa diferențe semnificative între motorina standard și cea premium.

Ce impact are motorina premium asupra motorului

Utilizarea regulată a motorinei premium, de calitate superioară și cu aditivi, are un efect pozitiv asupra motorului și sistemului de alimentare cu combustibil, aducând beneficii pe termen lung.

Una dintre problemele comune este înfundarea injectoarelor, în special la motoarele mai vechi. Motorina premium cu aditivi este formulată pentru a reduce riscul de înfundare, motiv pentru care mulți șoferi o preferă, în special în sezonul rece.

Costul unui litru de carburant cu aditivi este mai mare decât cel al motorinei obișnuite, dar diferența nu este semnificativă. De exemplu, dacă un litru de motorină standard costă 7.42 lei, motorina premium este 7.78 lei.

O altă opțiune ar putea fi utilizarea aditivilor pentru carburanți. Cu toate acestea, eficiența acestor aditivi nu este foarte clară și nu este bine documentată, potrivit Pro Motor.

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close