Antena 3 CNN Economic Auto Fiat şi Chrysler au creat o alianţă. Italienii iau o cotă de 35% din producătorul american

Fiat şi Chrysler au creat o alianţă. Italienii iau o cotă de 35% din producătorul american

Fiat şi Chrysler au creat o alianţă. Italienii iau o cotă de 35% din producătorul american
Sursa foto: chrysler fiat
21 Ian 2009   •   14:18

Producătorul italian Fiat şi gigantul american Chrysler au căzut de acord asupra creării unei alianţe strategice globale, arată companiile într-un comunicat. Conform înţelegerii, Fiat va obţine o cotă d 35% din Chrysler. În schimb producătorul american va avea acces la tehnologiile de creare a unor vehicule eficiente în privinţa consumului. Se speră că aceasta va duce la economii însemnate pentru Chrysler.
Sindicatul municitorilor din domeniul auto american a salutat acordul, arătând că ar putea ajuta la păstrarea locurilor de muncă din SUA.
Conform înţelegerii, Chrysler va obţine: acces la tehnologiile auto de protejare a mediului şi componente,posibilitatea unor economii importante, acces la reţeaua de distribuţie a Fiat în pieţe importante din afara SUA şi la baza sa de furnizori globali.
În schimb Fiat va primi acces la reţeaua de distribuţie Chrysler şi furnizori, o cotă de 35% din Chrysler.
Oricum, se subliniază foarte clar că acordul nu obligă Fiat să finanţezeChrysler în viitor. Producătorii auto mondiali au văzut în ultimul an cum vânzările lor se prăbuşesc pe fondul unei economii tot mai neperformante. Chrysler a primit un împrumut de urgenţă de la guvernul SUA de 4 miliarde dolari, în vreme ce Fiat a declarat că este o companie prea mică pentru a continua de una singură.
Directorul Fiat, Sergio Marchionne, aprecia că acordul reprezintă o piatră de hotar în schimbarea rapidă a peisajului în sectorul auto. Iar preşedintele Chrysler, Bob Nardelli, crede că alianţa creează potenţialul unui nou competitor global puternic.
Acordul urmează a fi aprobat de autorităţile de reglementare, inclusiv Trezoreria americană. Tranzacţionarea acţiunilor Fiat a fost suspendată marţi, pe fondul speculaţiilor unei posibile alianţe cu compania americană. După anunţ, acţiunile acesteia au crescut cu 3,5%. În aceeaşi zi, producătorul german Daimler recunoştea că este interesat de vânzarea celor 20% din acţiuni pe care le deţine la Chrysler.
Antena3.ro

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close