Antena 3 CNN Economic Auto Greșeala care te poate lăsa fără permis de conducere. Regula priorității pietonilor pe un drum cu mai multe benzi pe sens

Greșeala care te poate lăsa fără permis de conducere. Regula priorității pietonilor pe un drum cu mai multe benzi pe sens

Greșeala care poate duce la pierderea permisului de conducere: Prioritatea la trecerea de pietoni în România.

Greșeala care te poate lăsa fără permis de conducere. Regula priorității pietonilor pe un drum cu mai multe benzi pe sens
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Raul St
de Ştefan Petrică    |    23 Feb 2024   •   16:00

Respectarea regulilor de circulație este esențială pentru siguranța rutieră și pentru evitarea consecințelor grave, inclusiv pierderea permisului de conducere.

Printre cele mai des întâlnite greșeli care pot duce la suspendarea permisului de conducere, se numără nerespectarea priorității pietonilor la trecerile de pietoni.

Mai ales în cazul trecerilor cu refugiu amplasate pe drumuri cu mai multe benzi pe sens.

Conform legislației în vigoare, atunci când se traversează o trecere de pietoni situată pe un drum cu patru benzi și două sensuri, șoferii sunt obligați să acorde prioritate pietonilor aflați pe sensul lor de mers.

Este important să subliniem că prioritatea se aplică doar în cazul în care pietonul se află pe sensul de mers al conducătorului auto.

Ce spune Codul Rutier despre acordarea de prioritate în cazul pietonilor

Potrivit articolului 101 din Codul Rutire, "Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevazută în clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amendă) și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:

(...) alineatul (e). Neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului".

De fiecare dată când drumul este prevăzut cu cel puțin două benzi de circulație pe același sens, șoferii trebuie să acorde prioritate pietonilor angajați pe sensul lor de mers, adică între axul drumului și bordură.

Această prevedere este menită să asigure siguranța pietonilor și să faciliteze traversarea lor în condiții de siguranță.

Cu toate acestea, mulți șoferi rămân confuzi în privința acestor reguli și pot fi amendați în mod nejustificat pentru neacordarea priorității pietonilor.

Cunoașterea și respectarea regulilor de circulație, inclusiv acordarea priorității pietonilor la trecerile de pietoni, sunt cruciale pentru siguranța rutieră și pentru evitarea sancțiunilor.

Greșelile în acest sens pot avea consecințe grave, inclusiv pierderea permisului de conducere.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close