Antena 3 CNN Economic Auto Ministrul Mediului: Voi propune suspendarea taxei auto şi revenirea la valorile din iulie

Ministrul Mediului: Voi propune suspendarea taxei auto şi revenirea la valorile din iulie

Ministrul Mediului: Voi propune suspendarea taxei auto şi revenirea la valorile din iulie
22 Dec 2008   •   21:32

"Chestiunea aceasta (taxa auto-n.r.) o să o discut mult mai serios de mâine (marţi - n.r), după ce va avea loc predarea-primirea la minister. Opinia mea personală, în măsura informaţiilor pe care le am, este că ar trebui să suspendăm Ordonanţa din decembrie şi să se revină la cea din iulie, adică la aceiaşi parametri", a declarat luni ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi. Acesta a precizat că va propune primului-ministru şi Guvernului să suspende ordonanţa emisă în luna decembrie privind triplarea taxei de poluare şi, în scurt timp, să aducă ajustări asupra acesteia. Pe perioada suspendării ar urma să fie aplicat nivelul din iulie.
Potrivit informaţiilor primite de Nemirschi de la fostul ministru al mediului, Attila Korodi, care nu a semnat Ordonanţa din decembrie, Guvernul Tăriceanu nu a făcut o analiză bine întemeiată, nu a discutat în mod serios această Ordonanţă, nefiind consultată nici Uniunea Europeană, nici cei interesaţi patronatele, producătorii.
Nicolae Nemirschi a precizat că, după suspendarea ordonanţei din decembrie, Guvernul va veni, în scurt timp, cu ajustări, "totul legat de influenţele valorice pe care le va avea asupra programelor pentru care această taxă era o sursă".
În luna aprilie, Executivul a decis introducerea taxei de poluare auto, calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon şi de noxe, aceasta înlocuind, la 1 iulie 2008, taxa de primă înmatriculare aflată în vigoare.
Pe baza acestei grile, taxa a crescut în cazul maşinilor noi vândute în România, în timp ce valorile au scăzut la jumătate pentru autovehiculele Euro 1 şi Euro 2 cu motoare de până în 2.000 de centimentri cubi, taxa rămânând totuşi mai mare pentru automobilele vechi de import.
După modificarea taxei auto, vânzările de maşini noi au început să scadă, iar cele de second-hand de import să crească.
În luna decembrie, pe fondul creşterii numărului de maşini second-hand importate, Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă, ca taxa de poluare auto percepută la achiziţia maşinilor noi să fie suspendată începând cu 1 decembrie 2008, până la sfârşitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizări de până la 2.000 centimetri cubi înmatriculate pentru prima dată în România şi în Uniunea Europeană.
De asemenea, taxa auto pentru achiziţia vehiculelor second-hand a fost triplată comparativ cu valorile din luna iulie.
Antena3.ro

×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close