Antena 3 CNN Economic Auto Milioane de şoferi români, vizaţi de o nouă modificare în Codul Rutier cu privire la permisele de conducere

Milioane de şoferi români, vizaţi de o nouă modificare în Codul Rutier cu privire la permisele de conducere

O nouă modificare a Codului Rutier cu privire la permisele auto îi vizează pe toți șoferii din România.

Milioane de şoferi români, vizaţi de o nouă modificare în Codul Rutier cu privire la permisele de conducere
Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    28 Feb 2024   •   20:00

Senatul României a aprobat astăzi un proiect de lege ce aduce modificări substanțiale în cadrul Codului Rutier, mai exact în privința valabilității permiselor de conducere, având un impact direct asupra șoferilor din țară. Proiectul prevede schimbări atât pentru șoferii mai tineri, cât și pentru cei mai în vârstă.

Conform noilor reguli, șoferii cu vârsta de până la 70 de ani, care dețin permisele de categoriile A și B, vor fi obligați să își schimbe permisul de conducere o dată la 15 ani, față de perioada anterioară de 10 ani. Această măsură vine în sprijinul aproximativ 3.000.000 de șoferi amatori, reducând costurile asociate schimbării frecvente a permisului și economisind timp prețios, potrivit proiectului de lege.

Pe de altă parte, conducătorii auto cu vârsta peste 70 de ani vor trebui să reînnoiască permisul la fiecare cinci ani, în timp ce cei trecuți de 80 de ani vor face acest lucru la fiecare doi ani. Această modificare vine în contextul unei preocupări crescute pentru siguranța rutieră, având ca scop reducerea numărului de șoferi în vârstă cu afecțiuni ce pot influența negativ capacitatea de a conduce și, implicit, pot contribui la accidente rutiere cu consecințe grave.

Important de menționat este că permisele de conducere emise înainte de intrarea în vigoare a noilor perioade de valabilitate își vor păstra termenul inițial de expirare.

Proiectul de lege urmează să fie adoptat de Camera Deputaților, apoi să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, potrivit avocat.ro.

×
Subiecte în articol: permise auto cod rutier
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close