Antena 3 CNN Economic Auto România nu are drumuri, dar are cel mai performant radar din lume

România nu are drumuri, dar are cel mai performant radar din lume

România nu are drumuri, dar are cel mai performant radar din lume
Sursa foto: Foto: Videonews
01 Iul 2011   •   20:51

Epoca vitezei la români apune odată cu noul radar al poliţiei rutiere. Are laser integrat şi o cameră video HD care poate să vadă până şi figura şoferului de la sute de metri distanţă. Deja a făcut zeci de victime, pe A1.

Cu ajutorul aparatului, se poate mări imaginea, iar apoi se vede numărul şi, jos, viteza cu care s-a deplasat. Sperietoarea de şoferi a intrat deja în funcţiune.

"Acţionează pe sistem de unde laser, nu pe sistemul Doppler. Este foarte performant şi poate înregistra viteza de la o mie două sute de metri. Permite filmarea, înregistrarea şi derularea pe secvenţe a imaginilor", a precizat Carol Vârnă, şef secţie Autostrăzi.

Şoferii opriţi au fost surprinşi să afle că vor fi amendaţi de un radar pe care nu l-au putut detecta. În mod obişnuit, acesta ar trebui să semnaleze prezenţa oricărui radar pe o rază de 3-4 km.

În situaţia în care veţi depăşi viteza, nu mai aveţi nicio şansă de scăpare. Şi asta deoarece un detector obişnuit semnalează prezenţa oamenilor legii doar în momentul în care aceştia apasă pe butonul aparatului şi măsoară cu unde laser viteza automobilului. Atunci este deja prea târziu.

O veste bună pentru şoferi este că doar Poliţia Autostrăzi deţine în România astfel de aparate: două. Nu sunt ale poliţiei, au fost date în exploatare pentru două luni de către o firmă privată. Costa 9.000 de euro bucata. Dacă oamenii legii ar putea cheltui după bunul plac cele 25.000 de euro adunaţi cu radarul nou în aceste zile, probabil că le-am avea permanent.

În total, 80 de ţări folosesc aceste aparate, ele fiind considerate radarul perfect. Măsoară viteza în mai puţin de o secundă, filmează şi urmăreşte autovehicului şi au o rază de acţiune de peste 1.200 de m.

 

Printre şoferii traşi pe dreapta se numără şi Cornel Penescu. Surpriză: niciun kilometru în plus!

"N-am mers cu viteza, nici nu prea merg cu viteză", a spus Penescu.

Se schimbă lumea. Acum trei ani, Cornel Penescu a rămas fără permis pe motiv că Mercedesul merită mai mult de 100 de km pe oră. În anul 2008, el a fost prins la volanul unui SLR, conducând cu 360 km la oră.





 

×
Subiecte în articol: radar laser
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close