Antena 3 CNN Economic Auto Schimbare radicală pentru obținerea permisului de conducere: Examenul se poate susține oriunde în țară

Schimbare radicală pentru obținerea permisului de conducere: Examenul se poate susține oriunde în țară

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care permite susținerea examenului auto oriunde în țară.

Schimbare radicală pentru obținerea permisului de conducere: Examenul se poate susține oriunde în țară
Sursa foto: Getty Images I mladenbalinovac
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Feb 2024   •   21:10

Camera Deputaților a adoptat marți, un proiect de lege care permite susținerea examenului teoretic pentru obținerea permisului de conducere oriunde în țară, indiferent de localitatea în care e depus dosarul candidatului.

Proba teoretică de verificare a cunoștințelor pentru obținerea permisului de conducere va putea fi susținută la orice autoritate competentă, nu doar la cea de domiciliu, conform unui proiect legislativ adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților.

Totodată, pregătirea teoretică și cea practică vor putea fi organizată pe module, respectiv separat, și vor fi recunoscute reciproc de către școlile de șoferi.

Propunerea legislativă modifică şi completează Ordonanţa de Urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Actul normativ vizează reducerea timpilor de aşteptare de la promovarea examenului teoretic până la participarea la examenul practic.

"Persoanele care solicită participarea la examen pentru proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii trebuie să fie apte din punct de vedere medical, potrivit legii, să facă dovada pregătirii practice prin cursuri organizate de unităţi autorizate şi că a fost declarat „admis” de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoştinţelor”, prevede actul normativ, citat de wall-street.ro.

Această modificare va permite candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere sau a unor noi categorii ori subcategorii ale acestuia să depună dosarul complet la autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa.

Dar, proba teoretică va putea fi susținută oriunde în țară, nu doar la sediul DRPCIV unde e depus dosarul.

Nicio schimbare pentru examenul practic

Examenul practic pentru obținerea permisului de conducere rămâne la fel.

Acesta va fi susținut, în continuare, în localitatea de domiciliu sau reședință a candidatului. Dar, condiția este ca șoferul aspirant să fi promovat în prealabil proba teoretică.

În cazul în care proba teoretică a fost picată, candidații se pot reprograma, dar nu mai devreme de 15 zile de la momentul examinării anterioare.

Taxa de examinare pentru primele trei examene este de 5 lei în cazul celor care vor să obțină permis categoria B.

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close