Antena 3 CNN Economic Auto Sfaturi pentru pregătirea maşinii în sezonul rece

Sfaturi pentru pregătirea maşinii în sezonul rece

Iarna este aproape, iar condiţiile meteorologice nefavorabile îşi vor face simţită prezenţa. Venim în ajutor cu sfaturi utile de pus în practică pentru a deveni adevăraţi experţi ai iernii.

Sfaturi pentru pregătirea maşinii în sezonul rece
Sursa foto: Getty Images | Spencer Platt
de Bianca Bostan    |    02 Noi 2021   •   14:01

Odată cu apariția temperaturilor scăzute, toate componentele mașinii se confruntă cu un stres suplimentar. Conducerea în astfel de condiții necesită o vigilență sporită și o pregătire obligatorie a șoferului.

Legislaţia din Romania îi obligă pe şoferi să aibă autoturismele dotate cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe şosele acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Cel mai important element de luat în considerare sunt anvelopele de iarnă ce trebuie schimbate la timp cu unele potrivite maşinii pe care o conducem.

Anvelopele de iarnă au o durată de viaţă de maxim cinci ani, astfel încât şoferul ar trebui să fie atent la numerele imprimate pe partea anvelopei - sunt patru, primele două indică numarul de serie al saptămânii, iar ultimii doi - anii în care a fost fabricată anvelopa.

Pregătirea autovehiculului pentru sezonul rece nu se opreşte aici. Pregătirea de iarnă înainte ca temperaturile să scadă este o abordarea înţeleaptă, iar tot ce trebuie să mai faceţi este să alocaţi câteva ore autovehiculului pentru o revizie la un service auto.

Un alt element important ce trebuie verificat este bateria maşinii. Bateria este mult mai solicitată iarna, pornirea motorului necesitând un curent de 2-3 ori mai mare decât în restul anului, acest lucru fiind legat şi de tipul de ulei pe care îl aveţi în motor.

Întreţinerea normală include şi verificarea antigelului. Această se înlocuieşte la aproximativ doi ani. Asiguraţi-vă şi că ştergătoarele funcţionează corespunzător şi că folosiţi un lichid pentru parbriz adaptat vremii.

Sfaturi pentru pregătirea maşinii în sezonul rece. Accesorii necesare

Să nu uităm şi de cel mai important sistem de asigurare al autovehiculului, sistemul de frânare. Acesta necesită o verificare periodică şi atenţie sporită mai ales dacă ne dă semne de defecţiune. Pregătirea pentru iarnă continuă cu verificarea instalației electrice și a acumulatorului mașinii tale.

La temperaturile negative din sezonului rece vâscozitatea uleiului crește, iar energia necesară pentru pornirea motorului este mai mare. 

Mașina dumneavoastră va fi pregătită pentru iarnă și datorită accesoriilor pe care vă recomandăm să le aveți în autovehicul:

  • racletă pentru curățarea geamurilor de zăpadă, gheață, sau spray-uri care fac același lucru
  • mătură sau perie pentru curățarea zăpezii de pe mașină
  • lopată pentru curățat zăpada din împrejurul mașinii
  • lanțuri antiderapante, necesare mai ales pentru drumurile lungi
  • cablu de tractare, necesar pentru situațiile în care rămâneți înzăpeziți.

Lista poate continua, sezonul rece fiind atât de aproape și de aceea este necesar sa îți programezi o verificare a mașinii pentru a-l depăși fără surprize neplăcute. Important este să nu neglijăm pregătirea autovehiculului pentru sezonul de iarnă.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close