Antena 3 CNN Economic Auto Ce pot face șoferii care și-au găsit mașina lovită în parcare. Procedura de urmat în doar 24 de ore

Ce pot face șoferii care și-au găsit mașina lovită în parcare. Procedura de urmat în doar 24 de ore

Șoferii care și-au găsit mașina lovită în parcare au la dispoziție 24 de ore pentru a urma o anumită procedură, altfel riscă să fie amendați.

Ce pot face șoferii care și-au găsit mașina lovită în parcare. Procedura de urmat în doar 24 de ore
Sursa foto: Getty Images I Albina Gavrilovic
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Mar 2024   •   04:05

Mașina reprezintă un bun deținut de către o persoană, firmă sau instituție publică.

Astfel, atunci când o altă persoană, fie din greșeală, fie cu intenție, cauzează pagube acestui bun, va trebui să își asume responsabilitatea și să plătească pentru daunele cauzate, fie direct, fie prin intermediul unei companii de asigurări.

Cu toate acestea, există multe cazuri în care persoana responsabilă pentru pagubă încearcă să scape de responsabilitate.

În astfel de situații, proprietarul mașinii avariate este obligat să se adreseze autorităților pentru a solicita intervenția acestora.

Ce faci dacă ai găsit mașina lovită în parcare

Dacă te confrunți cu situația în care mașina ta a fost lovită într-o parcare, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te adresezi poliției.

Indiferent dacă deții asigurare RCA sau CASCO, este obligatoriu să raportezi incidentul.

Singura excepție de la această regulă este în cazul în care reușești să ajungi la o înțelegere amiabilă cu persoana responsabilă.

Cu toate acestea, este adesea dificil să identifici autorul în astfel de situații, iar în acest caz, este necesar să depui o plângere la poliție și să oferi detalii despre incident.

Orice imagini sau mărturii de la martori pot fi utile în identificarea vinovatului.

Autoritățile vor emite o autorizație de reparație, care îți va permite să remediezi daunele suferite de mașină.

În același timp, se va iniția și o investigație pentru identificarea persoanei responsabile de producerea pagubei.

Poți fi amendat dacă nu raportezi incidentul în 24 de ore

Este important să reții că ai la dispoziție doar 24 de ore pentru a raporta incidentul, altfel riști să primești o amendă și să ți se suspende permisul de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

Conform legislației rutiere, conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație, soldat doar cu daune materiale, sunt obligați să se prezinte la poliție în termen de maximum 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor necesare.

Cât timp poți circula cu mașina lovită

Pe de altă parte, după ce obții autorizația de reparație, ai la dispoziție o lună pentru a efectua reparațiile necesare.

Legea interzice circulația cu mașina avariată mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei, iar nerespectarea acestei reguli poate duce la pierderea dreptului de a circula pe drumurile publice cu vehiculul respectiv.

×
Subiecte în articol: şoferi maşină lovită
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close