Antena 3 CNN Economic Auto Şoferii români care pot rămâne fără permis auto pe viaţă. Proiectul de lege, adoptat tacit de Senat

Şoferii români care pot rămâne fără permis auto pe viaţă. Proiectul de lege, adoptat tacit de Senat

Două categorii de şoferi români pot rămâne fără permis auto pe viaţă, în anumite condiţii. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat.

Şoferii români care pot rămâne fără permis auto pe viaţă. Proiectul de lege, adoptat tacit de Senat
Sursa foto: Getty Images/ ljubaphoto
de Cristi Georgescu    |    06 Feb 2024   •   11:50

Proiectul de lege iniţiat de deputaţi PNL a fost adoptat tacit de Senat. 

Şoferii beți sau drogați care provoacă accidente soldate cu pierderi de vieţi omeneşti ar putea rămâne fără permis pe viaţă. 

Această propunere de înăsprire a Codului rutier vine la pachet cu pedepse mai mari pentru persoanele care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor și provoacă accidente rutiere grave, soldate cu pierderea de vieți omenești. 

Astfel, în cazul unui accident soldat cu morţi, provocat de un șofer aflat sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, actuala propunere legislativă cere anularea permisului conducătorului auto pe viață.

În cazul în care titularul permisului de conducere a comis fapta regăsită în articolul 192, alineatul 1 din Codul penal, săvârșită în condițiile prevăzute de articolul 336, pedeapsa este interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viață, se arată în expunerea de motive. 

Această propunere legislativă, inițiată pentru modificarea ordonanței de urgență a Guvernului numărul 195 pe 2002 privind circulația pe drumurile publice, a fost transmisă Camerei Deputaților pentru dezbatere, în calitate de for decizional în acest caz. 

Datele la nivel național arată că 740 de conducători auto au fost depistați sub influența băuturilor alcoolice în 2020.

În perioada 1 ianuarie-30 iunie 2022, un număr de 1294 de șoferi au fost depistați sub influența substanțelor psihoactive și 13.509 conducători auto au fost depistați sub influența băuturilor alcoolice, precizează inițiatorii acestui proiect de lege.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close