Antena 3 CNN Economic Auto Şoferii vor fi despăgubiţi înainte de a băga maşinile în service. Vezi noile norme RCA

Şoferii vor fi despăgubiţi înainte de a băga maşinile în service. Vezi noile norme RCA

Şoferii vor fi despăgubiţi înainte de a băga maşinile în service. Vezi noile norme RCA
Sursa foto: masini
22 Feb 2010   •   17:56

Şoferii vor primi banii aferenţi despăgubirilor din poliţele RCA înainte de a-şi repara maşinile, nu după ce maşina a ieşit din service, ca până în prezent, potrivit Mediafax. În plus, cuantumul compensaţiilor va fi stabilit de asigurători în funcţie de preţurile practicate de service-uri, nu în baza propriilor evaluări.

"Asigurătorul RCA are obligaţia de a stabili cuantumul despăgubirii la nivelul preţurilor practicate de unităţile de reparaţii auto sau prevăzute în cataloage, astfel încât despăgubirea primită să-i permită păgubitului efectuarea reparaţiilor. Pâna acum, în aceste situaţii, costul reparaţiilor era stabilit pe baza evaluării asigurătorilor, iar preţurile erau cel mult la nivelul celor practicate de service-uri. Măsura va permite păgubiţilor să solicite întâi plata despăgubirilor şi ulterior să efectueze reparaţiile necesare", se arată într-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

De asemenea, asigurătorul are obligaţia, în situaţia în care există suspiciuni întemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, de a comunica în scris asiguratului şi păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, intenţia de a desfăşura investigaţii, potrivit unei modificări a Normelor privind RCA.

"Aceste investigaţii nu pot dura mai mult de trei luni de la data avizării daunei", se mai spune în comunicat.
Prin modificarea legislaţiei, CSA a redus, de la 15 zile la 10 zile, intervalul în care asigurătorul RCA are obligaţia de a efectua plata dosarelor de daună, după ce a fost depus ultimul document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei.

CSA aminteşte că, în orice situaţie, păgubiţii au posibilitatea de a efectua reparaţia la orice unitate de reparaţii auto doresc, indiferent dacă aceasta se află sau nu pe lista service-urilor cu care asigurătorul are încheiate convenţii de colaborare.

"Am decis modificarea normelor RCA pentru a sprijini şi mai mult interesele asiguraţilor şi îmi exprim speranţa că aceste demersuri vor conduce la îmbunătăţirea serviciilor prestate de către companiile de asigurare", a declarat preşedintele CSA, Angela Toncescu.

Modificările vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.


Antena3.ro





×
Subiecte în articol: RCA şoferi bani asigurare service masina
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close