Antena 3 CNN Economic Auto Statistică accidente rutiere 2009: Numărul morţilor a crescut cu peste 50% faţă de anul trecut

Statistică accidente rutiere 2009: Numărul morţilor a crescut cu peste 50% faţă de anul trecut

Statistică accidente rutiere 2009: Numărul morţilor a crescut cu peste 50% faţă de anul trecut
Sursa foto: Accidentele rutiere mortale, in crestere
11 Mar 2009   •   15:59
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // În primele două luni ale acestui an, numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a crescut cu 61,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar o treime dintre aceste accidente au avut loc din cauza nereducerii vitezei în cazul carosabilului umed sau acoperit cu zăpadă, după cum arată o analiză a accidentelor rutiere mortale pentru lunile ianuarie şi februarie 2009, transmisă de Biroul de Presă al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) către Antena3.ro.

La începutul acestui an, în Bucureşti s-au produs 589 accidente, în urma cărora 21 de persoane au decedat, 139 au fost rănite grav şi 587 rănite usor. Statistica relevă că, în ciuda unei tendinţe descrescătoare a numărului total de accidente şi al răniţilor grav, totuşi numărul persoanelor decedate a crescut cu 61,5 %, faţă de primele două luni ale lui 2008.

Într-o treime din accidente, cauzele au fost nereducerea vitezei în condiţiile rulării pe un carosabil umed, acoperit cu mâzgă sau zăpadă, urmează traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni, iar apoi neacordarea priorităţii de trecere pietonilor.

Cauza unui accident: un pieton s-a dezechilibrat şi a căzut pe şosea

Tot la capitolul cauzalitate, un accident s-a produs din cauza neacordării priorităţii de trecere vehiculelor, unul din cauza faptului că pietonul s-a dezechilibrat şi a căzut pe carosabil, în zona refugiului staţiei de tramvai şi a fost lovit astfel de un autovehicul, iar un incident a avut cauze medicale, pentru că şoferul unui autoturism a murit în timp ce se afla la volan, din cauza unui stop cardio-respirator.

În ce priveşte locul producerii evenimentelor, acestea s-au petrecut pe artere principale de circulaţie, iar sectorul campion la numărul de accidente este sectorul 1 al Bucureştiului, cu 9 accidente la activ. Urmează, în ordinea distribuţiei accidentelor pe sectoarele administrative, sectorul 6 cu 4 accidente, sectorul 2 cu 3 accidente, la egalitate cu sectorul 4 şi sectorul 3, cu un număr de două accidente rutiere.

Şoferii care au comis cele mai multe accidente au între 21 şi 30 de ani

Statistica remisă către Antena3.ro relevă că 11 dintre accidente s-au produs în prima parte a zilei, între orele 04:55 şi 11:30) iar 10, în a doua parte, adică între 12:30 şi 22:30. Treisprezece dintre accidente s-au produs în condiţii de lumină naturală iar opt, dimineaţa devreme sau seara.

Conducătorii autovehiculelor care au produs accidentele sau care au lovit pietonii care traversau neregulamentar se încadrează în urmatoarea distribuţie pe vârste: 8 între 21 şi 30 ani, 6 între 31 şi 40 ani, 4 între 41 şi 50 ani şi 3 între 51 şi 60 ani. De asmenea, optsprezece dintre şoferi au fost bărbaţi şi trei femei şi niciunul dintre conducători nu s-a aflat sub influeţa băuturilor alcoolice.

Legat de vehiculele care au produs evenimentele, 15 dintre acestea sunt autoturisme, dintre care un SUV, doua autoutilitare, un microbuz, un autotractor cu semiremorcă, o autospeciala transport deseuri menajere si un tramvai.

Dintre cele 21 victime decedate, 4 au fost şoferii autovehiculelor implicate, 3 au fost pasageri în autoturismele accidentate, iar ceilalţi 14 au fost pietoni.În ceea ce priveşte pietonii decedati, 4 au fost accidentaţi în timp ce traversau pe trecerea de pietoni, 8 în timp ce traversau prin locuri nepermise sau se aflau pe carosabil, iar 2 dintre aceştia au fost loviţi pe trotuar.

Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: accident rutier Politie victime morti raniti
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close