Antena 3 CNN Economic Auto Reguli noi. Mașinile implicate în accidente, supuse inspecțiilor tehnice

Reguli noi. Mașinile implicate în accidente, supuse inspecțiilor tehnice

Reguli noi. Mașinile implicate în accidente, supuse inspecțiilor tehnice
Sursa foto: Foto: pixabay.com
12 Oct 2016   •   16:22

Guvernul a aprobat miercuri Strategia Naţională pentru Siguranţă Rutieră pentru perioada 2016-2020 şi Planul de acţiuni pentru implementarea strategiei, având ca obiective majore creşterea siguranţei rutiere şi reducerea la jumătate a numărului de decese din accidente rutiere până în anul 2020 faţă de anul 2010.

Potrivit unui comunicat al Executivului în strategie este prevăzută, între altele, 'introducerea înregistrării video a examenelor pentru obţinerea certificatelor şi atestatelor profesionale, iar pe termen lung va fi amendată legea astfel încât şcolile de şoferi să-şi poată prelungi autorizaţia de funcţionare cu condiţia ca minim 50% dintre cursanţi să promoveze examenul'.

De asemenea, se prevede crearea cadrului legal necesar 'pentru reabilitarea şi consilierea conducătorilor auto cu abateri grave şi repetate de la normele rutiere, mai ales în cazul şoferilor profesionişti'.'Tinerii sunt vizaţi şi ei prin această strategie, care prevede crearea de programe universitare, post-universitare şi de formare în domeniul siguranţei rutiere, aceste programe urmând a fi introduse de către universităţi, în parteneriat cu instituţii având abilităţi şi expertiza necesară în domeniu. Acţiunile vor viza şi îmbunătăţirea evaluării medicale şi psihologice pentru obţinerea permisului auto, prin actualizarea periodică a baremelor de evaluare şi eliminarea posibilităţilor de obţinere a avizelor în mod fraudulos. În plus, după o anumită vârstă, vor fi reduse perioadele de efectuare a controalelor medicale pentru conducătorii auto', mai informează Executivul.

Planul de acţiuni pentru adoptarea strategiei mai stabileşte 'sancţionarea administratorilor/executanţilor de lucrări de drumuri pentru nerespectarea normelor legale, realizarea de amenajări speciale destinate participanţilor la trafic consideraţi vulnerabili - separarea utilizatorilor motorizaţi de drum de biciclişti şi pietoni, restricţionarea construirii în zonele adiacente arterelor de tranzit şi ocolitoare'.

”Alte acţiuni prevăzute în Strategie sunt introducerea inspecţiei tehnice de siguranţă pentru repunerea în circulaţie a vehiculelor implicate în accidente rutiere, precum şi responsabilizarea şi sancţionarea, de principiu, atât a conducătorului auto, cât şi a operatorului de transport în caz de abateri', anunţă sursa citată.

În materie de sancţiuni şi urmărirea executării acestora, strategia aprobată de Guvern 'mută accentul pe constatarea abaterilor cu ajutorul sistemelor automate, propunând analizarea şi adoptarea modelului statelor membre UE care înregistrează procente maxime de încasare pe acest tip de constatare a contravenţiilor'.

Instituţiile responsabile cu implementarea strategiei sunt stabilite atât prin prevederile legale după care este organizat şi funcţionează Consiliul Interministerial pentru Siguranţă Rutieră (CISR), cât şi prin Planul de Acţiuni.

×
Subiecte în articol: accident rutier trafic
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close