Antena 3 CNN Economic Auto Test drive Antena3.ro. Noul Mercedes Clasa E (Foto & Video)

Test drive Antena3.ro. Noul Mercedes Clasa E (Foto & Video)

Test drive Antena3.ro. Noul Mercedes Clasa E (Foto & Video)
de Florin Tulbure    |    27 Apr 2009   •   23:59

ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Antena3.ro a testat în acest weekend noua limuzină Mercedes Clasa E, pe drumul dintre Bucureşti şi Barajul Vidraru, un loc special ca şi automobilul. Varianta aleasă pentru drive test a fost E 350 CDI 4MATIC, cu motor V6 de 2.987 centimetri cubi, 231 cai putere (170kW), tracţiune integrală şi transmisie automată 7G-TRONIC.

De la bun început trebuie precizat că noul Mercedes Clasa E este o maşină care impune respect şi exprimă sobrietate din orice unghi este privită. Forma trapezoidală a farurilor, care pare mai bizară în fotografii decât în realitate, şi aspectul agresiv adoptat în ultima vreme de majoritatea modelelor Mercedes, întregesc imaginea exterioară a maşinii. Spatele este simplu, cu linii curate, stopuri masive şi două ţevi de evacuare cromate.



Dimensiunile Clasei E au crescut faţă de varianta precedentă, pentru mai mult confort şi spaţiu interior, ajungând acum la 4.868 metri lungime, 1.854 metri lăţime, şi 1.471 metri înălţime.

Calitatea materialelor folosite la interior este excelentă, ca şi finisajele atent lucrate aşa cum îi stă bine unei limuzine Mercedes. Şoferul, dar şi pasagerii se simt ca într-un cocon de siguranţă din momentul în care se urcă la bordul maşinii.



Cele mai pretenţioase persoane vor fi satisfăcute de comoditatea scaunelor Active Multi Contour, de noul sistem de aer condiţionat THERMOTRONIC, care poate fi reglat pentru fiecare ocupant al maşinii în parte, şi chiar de sunetul clar al unei simfonii, oferit de sistemul Harman Kardon.




Prin Bucureşti, maşina s-a comportat exemplar, având în vedere dimensiunile sale, singura problema fiind dificultatea de a găsi un loc de parcare suficient de mare.

Dar adevărata valoare a Mercedes Clasa E iese în evidenţă la drum lung, unde se simte ca peştele în apă. Distanţele mari sunt o joacă, cei 110 kilometri ai autostrăzii A1 fiind devoraţi cu o uşurinţă remarcabilă.



Dacă cel de la volan nu este atent poate depăşi lejer limita legală de viteză, din cauza antifonării excelente la zgomotele exterioare. Maşina se comportă bine la orice viteză senzaţia generală fiind de confort şi siguranţă în orice fel de condiţii.



După autostrada A1 au urmat drumuri ceva mai proaste până la Curtea de Argeş şi apoi Barajul Vidraru, destinaţia finală. Aici s-a simţit cel mai bine aportul suspensiilor maşinii, nici prea tari nici prea moi, tocmai bune pentru confortul pasagerilor dar şi ferme atunci când este cazul.

Per total, nu se poate spune nimic rău de ţinuta de drum a noului E Class, stabilitatea şi sentimentul de siguranţă oferite în curbe, în depăşiri sau în condiţii dintre cele mai dificile, fiind remarcabile.

Noul motor diesel E 350 CDI îşi arată colţii de fiecare dată când este apăsată acceleraţia. În cazul unei depăşiri din scurt, puterea (231cp/ 170kW) oferită de acest propulsor este suficientă pentru a nu avea niciun fel de probleme. De asemenea, la cele 2 tone ale sale, maşina accelerează fulminant, ajungând de la 0 la 100 de kilometri la oră în 6,9 secunde.



În privinţa consumului, trebuie precizat că s-a situat între 9 şi 12 litri la suta de kilometri. Media oraş/ drum întins a fost de 10,5 - 11 litri la 100 de kilometri. Mercedes susţine că acest propulsor cu şase cilindri consumă cu 0,5 litri mai puţin faţă de generaţia anterioară. De asemenea, toate motoarele diesel ale Clasei E beneficiază de ultima generaţie de injectoare piezo-electrice şi tehnologie twin-turbo, fiind compatibile normelor Euro 5.

Cutia de viteze 7G-TRONIC s-a comportat excelent, acceleraţia fiind una continuă iar schimbul treptei - aproape insesizabil. Cei pretenţioşi pot alege să schimbe treptele folosind padelele din spatele volanului, dar vor renunţa rapid la ele deoarece modul automat este mult mai comod.

Sistemele de siguranţă oferite de noua Clasă E reprezintă un alt punct forte al acestei maşini. Iată şi câteva dintre ele:

Lane Safety Package include două funcţii de siguranţă:

Blind Spot Assist este un sistem care avertizează şoferul asupra prezenţei unui vehicul în punctul mort atât printr-un semnal sonor cât şi printr-unul vizual (un triunghi roşu care clipeşte în una din oglinzile laterale).

Lane Keeping Assist avertizează şoferul că a depăşit linia de demarcaţie dintre benzi printr-o vibraţie în volan (similară celei a unei console de jocuri video).

Attention Assist System monitorizează permanent gradul de oboseală al şoferului prin prelucrarea a 70 de parametri şi îi sugerează să ia o pauză de... cafea dacă simte că este mult mai puţin atent ca în primele 20 de minute de condus.




Radar Based Assistance simte prezenţa maşinilor din faţă, situate până la 200 de metri şi pregăteşte sistemul de frânare pentru o maximă eficienţă în cazul în care impactul este iminent. Maşina poate chiar să frâneze singură dacă impactul nu este evitat în niciun fel de şofer.

Night View Assist detectează noaptea prezenţa pietonilor pe carosabil.

Adaptive Main Beam Assist - reglează intensitatea luminii farurilor. Sistemul reduce efectul de orbire a altor participanţi la trafic şi optimizează iluminarea carosabilului. Există, de asemenea, şi o funcţie de iluminare în viraje.

Concluzii:

Dimensiunile mari ale maşinii nu o recomandă pentru un oraş aglomerat ca Bucureştiul, în schimb la drum lung este ideală. Motorul din acest test drive oferă exact ceea ce-şi doreşte orice şofer ? putere instant în orice moment. Consumul (situat între 9 - 12l/100km) este rezonabil având în vedere că e vorba despre un propulsor V6 de 3.000cmc.


Suspensia este foarte bună, orice denivelare din asfalt sau groapă fiind negociată cu brio oferind pasagerilor un confort maxim. Nu în ultimul rând, sistemele de siguranţă cu zecile de senzori care monitorizează totul în jurul, în faţa, în spatele şi în interiorul maşinii sunt foarte utile. La acest capitol trebuie evidenţiat Blind Spot Assist care avertizează şoferul să nu intre în depăşire deoarece ar putea lovi maşina care se află în unghiul mort sau cel care-i spune că a venit vremea să se oprească şi să bea o cafea.




Noul Mercedes Clasa E este o maşină excelentă din toate punctele de vedere ? confort, siguranţă, dotări, ţinută de drum. E o limuzină elegantă şi sobră. Este însă un automobil recomandat unor persoane cu o anumită prestanţă, de obicei îmbrăcate la costum şi care au un şofer. Dar asta nu e o regulă, plăcerea de a conduce un E-Class este foarte mare, şi poate fi greu să rezişti tentaţiei.

Preţurile pentru noua Clasă E de la Mercedes pornesc de la 41.000 de euro cu TVA şi pot ajunge la 70.000 de euro. Lista opţionalelor este însă destul de lungă şi preţul maxim precizat poate fi depăşit cu uşurinţă de cei care-şi doresc şi mai mult.

Florin Tulbure, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: limuzina masina automobil vehicul
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close