Antena 3 CNN Economic Auto Vânzarea și înmatricularea mașinii se vor putea face de pe telefonul mobil. Legea, promulgata de președintele României

Vânzarea și înmatricularea mașinii se vor putea face de pe telefonul mobil. Legea, promulgata de președintele României

Președintele României a promulgat legea prin care vânzarea și înmatricularea unui vehicul se vor putea face de pe telefonul mobil, prin intermediul unei aplicații online gestionate de Ministerul de Interne (MAI).

Vânzarea și înmatricularea mașinii se vor putea face de pe telefonul mobil. Legea, promulgata de președintele României
Sursa foto: Getty Images I skynesher
de Ştefan Petrică    |    21 Mar 2024   •   14:00

Klaus Iohannis, președintele României, a validat Ordonanța de Urgență a Guvernului 38/2023.

Prin noua lege, procesul de vânzare și înmatriculare a vehiculelor se pregătește să treacă de la hârtii la ecrane, aducând o simplificare semnificativă a tuturor formalităților legate de tranzacțiile auto, disponibile și ușor de gestionat direct de pe dispozitivul mobil al proprietarului.

Noul sistem va elimina barierele și întârzierile cauzate de formalitățile birocratice, oferind o alternativă moderna și convenabila pentru șoferii din România.

Documentul aduce o serie de modificări și completări în ceea ce privește serviciile publice electronice de înmatriculare auto.

Prin intermediul aplicației, cetățenii vor avea posibilitatea să:

  1. Înregistreze un vehicul în sistem.
  2. Transcrie dreptul de proprietate al unui vehicul.
  3. Radiereze un vehicul din circulație.

Această inițiativă va elimina necesitatea ca oamenii să se deplaseze personal la sediul serviciilor de înmatriculare

Aplicația va fi administrată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin intermediul Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI).

Cetățenilor li se va permite să introducă un set minim de date necesare pentru identificarea vehiculului și, dacă este cazul, pentru înregistrarea eventualelor documente în formă electronică.

În esență, cetățenii vor putea încărca în aplicație documentele necesare pentru operațiunile de înmatriculare, transcriere a dreptului de proprietate, radiere din circulație și declarare sau radiere din evidențele fiscale.

Procesul actual de înmatriculare a unui vehicul presupune prezentarea datelor de identificare ale vehiculului și ale proprietarului. Dacă documentele sunt în regulă, se va elibera un certificat de înmatriculare și plăcuțe de înmatriculare pentru vehicul.

Conform codului rutier, proprietarii de vehicule sunt obligați să înregistreze oficial vehiculul la Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) înainte de a-l folosi în trafic.

În cazul vehiculelor noi, este suficient să prezinți autorităților anumite documente ale vehiculului și ale proprietarului.

Totuși, pentru a înmatricula un vehicul second-hand, fie din import, este necesar să te prezinți și la Registrul Auto Român (RAR), unde vor fi verificate istoricul și toate datele de identificare ale vehiculului pentru a se asigura că este conform cu normele legale.

Documentele necesare pentru înmatricularea unui autovehicul cumpărat din România sau dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene includ:

  • Cererea de înmatriculare.
  • Dovada înregistrării la Fisc.
  • Cartea de identitate a vehiculului (original și copie).
  • Documentul care confirmă dreptul de proprietate (contract, moștenire, donație, etc.).
  • Actul de identitate al solicitantului (original și copie).
  • Dovada efectuării inspecției tehnice periodice (cu excepția autovehiculelor noi).
  • Copie a poliței RCA (Răspundere Civilă Auto).
  • Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare.
  • Dovada plății contravalorii plăcuțelor de înmatriculare.
  • Certificatul de autenticitate al vehiculului (cu excepția autovehiculelor noi, a celor destinate competițiilor sportive și a celor istorice).
  • Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine și plăcuțele de înmatriculare (dacă vehiculul este înregistrat în alt stat membru al Uniunii Europene).

În cazul vehiculelor cumpărate din afara Uniunii Europene, în plus față de documentele menționate mai sus, solicitantul trebuie să prezinte dovada efectuării formalităților vamale.

Dacă vehiculul este utilizat în sistem de leasing, este necesar să se furnizeze extrasul din contractul de leasing care să conțină părțile implicate, obiectul și durata contractului, datele de identificare ale vehiculului și semnăturile părților (atât în copie cât și în original).

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close