Antena 3 CNN Economic Auto Viteza la care sar airbag-urile de la maşină în caz de impact. Importanța centurii de siguranță

Viteza la care sar airbag-urile de la maşină în caz de impact. Importanța centurii de siguranță

Airbag-ul și centura de siguranță sunt printre cele mai importante sisteme de siguranță ale mașinilor moderne. Dar pot funcționa ele independent sau doar împreună?

Viteza la care sar airbag-urile de la maşină în caz de impact. Importanța centurii de siguranță
Sursa foto: Getty Images I Dontstop
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Mar 2024   •   15:09

O maşină cu airbag nu înseamnă neapărat salvarea unei vieţi, aşa că în primul rând șoferii ar trebui să mizeze pe prevenţie şi nu pe elemente tehnice.

Părerile specialiştilor diferă în legătură cu acest subiect.

Însă toţi recomandă ca, în paralel cu sistemul de airbag-uri, să mizăm pe centura de siguranţă, pentru că există riscul să fie nevoie de o viteză de 300 de kilometri pe oră pentru ca airbag-ul să se declanşeze.

Este esențial de reținut că airbag-ul se activează extrem de rapid, fiind complet umflat în doar 0,04 secunde, de cinci ori mai rapid decât timpul necesar pentru a clipeste ochiul uman, care este de 0,2 secunde.

Factorii care declanșează airbag-urile

Există și alți factori care pot declanșa airbag-urile. De-a lungul timpului, au existat cazuri în care nu a fost necesar să se producă un accident pentru a activa airbag-urile într-o mașină, scrie Observator News.

Aceste situații pot include, de exemplu, activarea lor în momentul în care mașina a lovit o groapă. Totul depinde de sensibilitatea airbag-urilor și de modul în care au fost instalate.

Ce să faci după declanșarea unui airbag

După activarea unui airbag, este important să știi că acestea asigură protecție suplimentară pentru cap și piept, în timp ce centura de siguranță oferă protecție suplimentară pentru trunchi.

Airbag-urile se dezumflă imediat după declanșare pentru a nu îți afecta vizibilitatea și capacitatea de a utiliza alte comenzi.

Specialiștii recomandă să nu ținem obiecte grele sau ascuțite în apropierea noastră în mașină, pentru că există riscul ca, în cazul declanșării airbag-ului, aceste obiecte să provoace răni grave.

Importanța centurii de siguranță

În cazul în care nu porți centura de siguranță, majoritatea specialiștilor susțin că achiziționarea unei mașini cu airbag nu este suficientă pentru a-ți proteja sănătatea sau viața în caz de accident.

Airbag-ul funcționează în paralel cu centura de siguranță pentru a asigura protecția completă.

Pe de o parte, airbag-ul protejează capul și pieptul, iar centura de siguranță protejează trunchiul, care este expus unor riscuri reale în cazul neutilizării adecvate a centurii.

Pe de altă parte, anumite modele de mașini au senzori pe centura de siguranță care pot declanșa airbag-urile în caz de accident.

Astfel, există riscul ca airbag-urile să nu se activeze corect dacă centura de siguranță nu este folosită.

 

×
Subiecte în articol: masina airbag şoferi
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close