Antena 3 CNN Economic Avertismentul BNS: ”Angajații riscă să rămână fără salarii dacă nu se face rectificarea bugetară mai repede”

Avertismentul BNS: ”Angajații riscă să rămână fără salarii dacă nu se face rectificarea bugetară mai repede”

Blocul Național Sindical (BNS) avertizează că angajații riscă să rămână fără salarii dacă rectificarea bugetară nu se face mai repede. Mai mult decât atât, România riscă să piardă 50 de miliarde de euro din fonduri nerambursabile.

Avertismentul BNS: ”Angajații riscă să rămână fără salarii dacă nu se face rectificarea bugetară mai repede”
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Ştefan    |    10 Noi 2021   •   15:53

Dumitru Costin, liderul BNS, a explicat la Antena 3 care ar trebui să fie prioritățile PNL și PSD în acest moment, astfel încât oamenii să nu rămână fără salarii.

”Acum patru săptămâni, menționam faptul că România nu își permite să piardă nu patru săptămâni, nici măcar o zi, pentru că în fața Guvernului României, indiferent cum se numește el, stau mai multe provocări, în ordine. 

Rectificarea bugetară, care trebuia deja să fie făcută, pentru că sunt probleme majore cu bugetele ordonatorilor de credite, pentru că, evident, nu le mai ajung resursele și așteaptă această rectificare, atât că e vorba de salarii sau de plata unor servicii pe care le au de făcut.

Primăriile așteaptă la rândul lor banii necesari, atât pentru plăți de salarii, dar mai ales pentru plata unor servicii pentru care li se transferă bani de la bugetul de stat.

România riscă să piardă 50 miliarde de euro din fonduri nerambursabile

Trebuie să știți că și deciziile votate recent cu măsurile de protecție pentru cetățeni pe prețurile de electricitate și de gaz, chiar dacă legile au fost promulgate, nu au resurse financiare alocate, pentru că în august, când s-a ridicat pentru prima dată bugetul, nu s-au prevăzut sume de bani.

Ținând cont că de la 1 noiembrie funcționează măsurile de protecție, ar trebui ca în regim de urgență să se producă această rectificare bugetară, care să aloce resurse financiare și pentru măsurile de protejare a populației față de creșterea de prețuri la electricitate și la gaz.

Suntem într-o întârziere uriașă în ceea ce privește noua programare financiară 2021 - 2027. Cele 50 de milioane de euro nu le vom pierde, dar vom ajunge la bani mult mai târziu. Gândiți-vă că din toate programele, doar unul singur e în negociere, restul încă sunt în chinurile facerii. Autoritățile nu sunt gata de management, nu există acreditare pentru ele, nu e pregătită infrastructura umană, procedurală.

Suntem în întârziere uriașă în ceea ce privește PNRR, despre care vorbește toată lumea. Avem decizii politice de luat în ceea ce privește obligația de creștere a pensiilor de la 1 ianuarie 2022, de creștere a alocațiilor din 2022, să luăm o decizie politică în ceea ce privește salariile din sectorul public. Toate aceste trei ultime elemente pe care le-am menționat sunt la baza bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale pentru 2022.

Pe mine mă surprinde lejeritatea cu care se produc negocierile politice, întârzierea uriașă în crearea acestei majorități și mă mai surprinde încă un lucru: am văzut vehiculate niște nume de politicieni pentru diverse portofolii. În opinia mea, este sinucidere politică să vii cu niște necalificați, să-i pui în fotoloo de miniștri când în fața lor sunt niște provocări uriașe contra timp. Ăia nici măcar nu știu unde sunt clanțele în minister”, a declarat Dumitru Costin, liderul BNS, la Antena 3.

×
Subiecte în articol: BNS dumitru costin
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close