Antena 3 CNN Economic Banca Central Europeană cere băncilor să se pregătească pentru efectele războiului din Ucraina asupra economiei europene

Banca Central Europeană cere băncilor să se pregătească pentru efectele războiului din Ucraina asupra economiei europene

Banca Centrală Europeană le-a spus creditorilor să se pregătească pentru o perioadă dificilă, războiul din Ucraina afectând economia, iar creşterea bruscă a dobânzilor sporind volatilitatea pieţelor, a anunțat preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE.

Banca Central Europeană cere băncilor să se pregătească pentru efectele războiului din Ucraina asupra economiei europene
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    18 Mai 2022   •   14:50

"Am cerut băncilor să-şi reevalueze proiecţiile şi traiectoriile privind capitalul, în contextul noului cadru macroeconomic, luând în considerare şi scenariile adverse", a anunțat Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, într-un interviu acordat publicaţiei italiene Repubblica, potrivit Reuters.

Băncile din zona euro tocmai depăşiseră perioada măsurilor impuse în timpul pandemiei, inclusiv politica privind dividendele, când Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, iar perspectivele economice s-au înrăutăţit din nou.

În 2020, Banca Centrală Europeană a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectate de pandemie. Recent, BCE a ridicat interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni, renunţând la o măsură de criză care a forţat creditorii să-şi păstreze capitalul în timpul pandemiei.

Autorităţile de supervizare le spun acum băncilor "să-şi reevalueze" aşteptările, inclusiv cât de mult capital au la dispoziţie, a explicat Enria.

Pe de altă parte, el a spus că băncile au dat dovadă de rezistență în 2021 și au continuat să își curețe bilanțul, în ciuda unei creșteri a situațiilor de nerambursare corporative în ultimele trei luni ale anului, când măsurile de sprijin pentru COVID-19 au fost retrase.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close