Antena 3 CNN Economic Banca Centrală Europeană majorează dobânda de referință cu +0,75%, Euro se apreciază spre 4.9 lei

Banca Centrală Europeană majorează dobânda de referință cu +0,75%, Euro se apreciază spre 4.9 lei

Banca Centrală Europeană majorează dobânda de referință cu încă +0,75%, în încercarea de a combate inflația, iar euro creşte și depășește din nou dolarul american, ajungând pe piaţa de la noi la aproape 4,9 lei.

Banca Centrală Europeană majorează dobânda de referință cu +0,75%, Euro se apreciază spre 4.9 lei
Sursa foto: freeimages.com
de Georgiana Adam    |    08 Sep 2022   •   16:01

Aceasta este cea mai mare creștere a ratei dobânzilor pe care a decis-o BCE într-o singură sesiune, potrivit reuters.com.

BCE a majorat dobânda de referință la 1,25%, cel mai ridicat nivel din 2011, pe măsură ce inflația crește și se extinde puternic. 

În urma anunțului, euro a crescut și a depășit din nou dolarul, după ce la începutul lunii scăzuse sub 0,99 dolari pentru prima dată în ultimii 20 de ani.

"În următoarele reuniuni, Consiliul Guvernatorilor se așteaptă ca ratele dobânzilor să crească în continuare pentru a reduce cererea și pentru a proteja împotriva riscului unei schimbări persistente în sus a așteptărilor inflaționiste", precizează BCE într-un comunicat.

În iulie, BCE a majorat dobânda de referință cu 0,5%, în încercarea de a stăpâni inflația, fiind prima majorare după 11 ani. 

Specialiștii au avertizat însă că inflația va depăși 10% și va continua să crească până la sfârșitul anului sau începutul lui 2023, când va atinge un vârf.

Curs valutar BNR, 8 septembrie 2022. Euro revine în forţă | Cât costă azi moneda

Curs valutar BNR, 8 septembrie 2022. Moneda naţională scade joi în raport cu euro, dar creşte comparativ cu dolarul american, după cum arată cursul BNR.

Cursul pentru euro anunţat de Banca Naţională a României (BNR) astăzi este de 4,8707 lei, în creştere faţă de miercuri, când ajunsese la 4,8580 lei.

Astfel, euro este în creştere joi cu 0,0127 bani, iar moneda naţională a înregistrat o scădere.

×
Subiecte în articol: euro banca centrala europeana dobanda
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close