Antena 3 CNN Economic Banca Mondială avertizează că prețul petrolului se poate dubla, dacă războiul din Orientul Mijlociu se prelungeşte

Banca Mondială avertizează că prețul petrolului se poate dubla, dacă războiul din Orientul Mijlociu se prelungeşte

Banca Mondială avertizează că un război prelungit în Orientul Mijlociu poate dubla prețul petrolului, deşi în prezent acest cost scade.

Banca Mondială avertizează că prețul petrolului se poate dubla, dacă războiul din Orientul Mijlociu se prelungeşte
Sursa foto: Profimedia Images
de Milena Niță    |    31 Oct 2023   •   09:04

Experții Băncii Mondiale au realizat prognoze de risc, pe scenarii de gravitate mare, medie și scăzută, și, deși în prezent prețul petrolului scade, ca urmare a încetinirii economiei mondiale, în toate variantele de risc, conflictul din Orientul Mijlociu ar urma să ridice cotațiile țițeiului cu cel puțin 15% față de nivelul mondial.

Motivul este acela că actualul conflict se suprapune peste cel din Ucraina, care, potrivit instituției financiare internaționale, a reprezentat cel mai semnificativ șoc pe piața energiei de după Revoluția Iraniană din anii 1970.

Astfel, în scenariul cel mai grav, în care conflictul din Orientul Mijlociu se intensifică și se extinde, forțând marii producători, precum Arabia Saudită, să reducă producția, Banca Mondială apreciază că prețul petrolului ar putea ajunge între 140 și 157 de dolari pe baril, afectând semnificativ, după aceea, și prețurile alimentelor.

În scenariile de perturbare mică și medie, petrolul s-ar tranzacționa la cotații cuprinse între 102 și 121 de dolari pe baril, în condițiile în care, în absența acestuia, anul viitor prețul ar fi urmat să scadă până la o cotație medie de 81 de dolari pe baril, potrivit biziday.ro.

Azi, prețul petrolului Brent (european) este de 86 de dolari pe baril, iar media acestui trimestru este de 90 de dolari pe baril.

Prețul țițeiului a atins un record de 147 de dolari pe baril în 2008, în ajunul crizei financiare globale, iar anul trecut a urcat până la 120 de dolari pe baril, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

×
Subiecte în articol: petrol Război în Israel banca mondiala
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close