Antena 3 CNN Economic Bani de la stat pentru fermierii români care cresc porci din rasele Bazna şi Mangaliţa

Bani de la stat pentru fermierii români care cresc porci din rasele Bazna şi Mangaliţa

Crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa vor primi bani pentru reproducerea animalelor. Este vorba despre un ajutor de la stat în valoare de 1.200 de lei pentru fiecare scroafă.

Bani de la stat pentru fermierii români care cresc porci din rasele Bazna şi Mangaliţa
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Mar 2023   •   12:14

Condiţia pentru ca fermerii români să primească banii este să comercializeze cel puţin patru purceluşi cu greutatea de minim opt kilograme de la fiecare femelă.

Rasele Bazna şi Mangaliţa sunt deosebite faţă de altele. De aceea, nu mulţi sunt fermierii care se încumetă să le crească. Fermierii spun că, faţă de alte rase de porci, acestea au nevoie de un timp mai îndelungat pentru a creşte.

Guvernul vrea să stimuleze creşterea acestor porci şi acordă stimulente. În bugetul pe anului 2023 există stimulente financiare pentru peste opt sute de animale, însă condiţiile nu sunt puţine.

Fermierii trebuie să comercializeze minimum patru purcei de la o scroafă anual, la o greutate de minimum opt kilograme. Crescătorii se plâng de cheltuielile enorme pe care le au în contextul scumpirilor din ultima perioadă, în condiţiile în care aceşti porci se cresc mult mai greu.

×
Subiecte în articol: Mangaliţa Bazna
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close