Antena 3 CNN Economic Câţi bani îţi ia un electrician ca să îţi repare o priză sau o instalaţie electrică

Câţi bani îţi ia un electrician ca să îţi repare o priză sau o instalaţie electrică

Fie că ne mutăm într-o casă nouă, fie că rămânem în cea în care locuim demult, avem nevoie de un electrician deseori.

Câţi bani îţi ia un electrician ca să îţi repare o priză sau o instalaţie electrică
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    15 Feb 2023   •   16:00

Se poate ca noile electrocasnice să necesite anumite tipuri de instalații electrice și prize conectate direct la panoul electric sau ca o priză din casă să se defecteze, mai poată lumea caută un electrician autorizat.

E indicat ca de fiecare dată când avem nevoie de ajutorul unui electrician, să chemăm pe un profesionist, pentru orice tip de problemă electrică apărută, şi nu un vecin sau o cunoştinţă care pretinde că se pricepe.

Un electrician profesionist costă mai mulţi bani, dar aşa putem fi siguri că lucrarea făcută la noi în casă este sigură şi ne scuteşte de eventuale riscuri ce pot apărea pe parcurs.

Serviciile unui electrician profesionist sunt necesare atunci când intervin probleme la instalația electrică sau se dorește înlocuirea totală a sistemului electric.

Citeşte şiCât te costă în 2023 să-ţi renovezi apartamentul, cu pus gresie şi faianţă

Să nu uităm că, în cazul unei instalații electrice realizate greșit, există riscul de electrocutare și scurtcircuitare, probleme ce creează situații mult mai grave. 

De asemenea, atunci când sunt legate incorect, firele pot pierde curent, crescând consumul energetic lunar.

Ce poate repara un electrician profesionist

Printre serviciile prestate de un electrician autorizat, regăsim:

- întreținerea și repararea sistemelor electrice existente;

- instalarea de noi sisteme electrice;

- montarea corpurilor de iluminat interioare și exterioare;

- montarea fitingurilor și ventilatoarelor;

- înlocuirea tablourilor electrice;

- dezafectarea unei instalații electrice;

- montarea prizelor și întrerupătoarelor sau schimbarea acestora;

- instalarea centralelor electrice, caloriferelor, boilerelor, precum și rezolvarea oricăror probleme apărute în timp, în ceea ce privește funcționarea acestora;

- montarea oricăror tipuri de aparate electrocasnice: plite electrice, cuptoare, frigidere, mașini de spălat, precum și asigurarea mentenanței pentru fiecare produs în parte;

- instalarea detectoarelor de fum și a senzorilor pentru alarme;

- realizarea împământărilor, protecțiilor împotriva electrocutării și a supratensiunii.

Cât costă un electrician, în funcţie de serviciul oferit

În funcție de complexitatea lucrării, prețurile pe care un electrician profesionist le solicită diferă, atât în funcţie de dificultatea lucrării, cât şi a materialelor pe care le foloseşte.

Spre exemplu, prețul mediu oferit de un electrician ce poate fi contactat prin intermediul aplicației Wilio se situează în jurul sumei de 30 de lei/bucată atunci când este vorba despre instalarea și montarea prizelor, întrerupătoarelor sau corpurilor de iluminat.

Pentru înlocuirea unui tablou electric, prețurile pot ajunge până la 200 de lei și includ și deplasarea, pentru înlocuirea întregii instalații electrice, prețurile pot depăși 1000 de lei, ajungând până la 3000 de lei, în funcție de dimensiunile locuinței, potrivit wall-street.ro.

Preţurile diferă în funcţie de problema pe care o avem în casă sau de electrician. Unii dintre ei cer bani la lucrul pe oră şi asta înseamnă 48-50 de lei/oră pentru reparaţie, remediere sau înlocuire. 

Prețul este pentru reparații electrice minore sau înlocuiri, cum ar fi schimbarea unei siguranțe. De obicei, electricienii taxează pe oră pentru astfel de reparații. 

De asemenea, pentru o instalaţie electrică la casă, vilă sau apartament, costul variază de la 2.000 de lei la 5.000 de lei.

Prețul instalației electrice include materialele și manopera (executarea instalației electrice prin tuburi protejate, montaj și legături doze, a tabloului electric, împământare, verificare și punere în funcțiune pentru o casă sau un apartament mediu. 

Prețul depinde de mărimea clădirii sau de numărul de prize și corpuri de iluminat. Costul mediu pentru execuție instalație electrică este de 3.500 lei, sau de obicei între 2.000 lei și 5.000 lei.

Prețul este pentru montajul sau înlocuirea tabloului electric depinde de numărul de siguranțe și, uneori, și de locul de instalare. Veți plăti cel puțin 150 de lei pentru montaj / schimbare tablou electric şi maxim 450 de lei.

Pentru instalarea unor poziții suplimentare de prize/lămpi, prețul depinde de distanțe și de construcție (cărămidă sau beton). 

Costul mediu pentru suplimentat instalație electrică este de 50 de lei/priză/lampă, sau de obicei între 45 de lei/priză/lampă și 55 de lei/priză/lampă, potrivit necesit.ro.

×
Subiecte în articol: electrician priza instalaţie electrică
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close