Antena 3 CNN Economic Bani europeni pentru Canalul de irigaţii Siret-Bărăgan. Lucrările vor începe curând

Bani europeni pentru Canalul de irigaţii Siret-Bărăgan. Lucrările vor începe curând

Lucrările la Canalul de irigaţii Siret-Bărăgan vor începe în curând, iar banii vin din fonduri europene, a anunţat secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Sorin Moise.

Bani europeni pentru Canalul de irigaţii Siret-Bărăgan. Lucrările vor începe curând
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    26 Oct 2023   •   09:35

"Exact cum a spus domnul ministru (al Agriculturii, Florin Barbu - n.r.), la începutul anului viitor vor începe lucrările pe Canalul Siret-Bărăgan. Banii vin din Programul național de irigații. 

Este un program finanțat din bugetul național și care cuprinde ca lucrare principală reabilitarea Canalului Siret-Bărăgan, dar sunt și alte lucrări de investiții în zona infrastructurii principale de irigații", a spus Sorin Moise.

Ministrul Florin Barbu spunea zilele trecute, la Buzău, că pe 31 martie vor începe lucrările pentru acest canal. 

Secretarul de stat Sorin Moise a mai adăugat că există şi alte lucrări de investiţii, 100 de milioane de euro fiind alocaţi pentru astfel de sisteme în zonele în care nu există infrastructuri de irigaţii. 

Agricultorii spun că seceta din acest an le-a afectat culturile şi există riscul ca multe din suprafeţele agricole să rămână nelucrate, pentru că pământul este uscat.

"Din păcate, așa este. În momentul în care ne confruntăm cu secetă, sunt afectaţi şi cultivatorii de cereale, dar, bineînţeles, că asta se resimte în plan imediat şi către sectorul zootehnic şi, bineînţeles, către zona de procesare", a mai spus Moise, potrivit romania-actualitati.ro.

Canalul ar putea prelua 21.000.000 metri cubi de apă din bazinul Siretului, pe lângă cei 16.000.000 metri cubi preluați de Acumularea Călimănești, cel mai important baraj de pe râu. 

Acest lucru ar duce la eliminarea riscului unor viituri serioase, așa cum s-au înregistrat între 2005 și 2014.

Canalul Siret-Bărăgan ar proteja circa 130 de kilometri de diguri existente pe malul stâng al Siretului, dar şi 130 de kilometri de diguri de pe malul drept, din județele Vrancea și Brăila, se mai precizează în proiectul de oportunitate al acestei investiții.

Cu o lungime de 200 de kilometri şi numeroase ramificaţii, canalul Siret-Bărăgan era planul lui Nicolae Ceauşescu pentru salvarea agriculturii româneşti în momente de secetă, precum cel cu care ne confrutăm în această perioadă. Lucrările au început în 1986, însă au fost sistate după Revoluție.

Potrivit datelor tehnice, traseul ar urma să fie între acumularea Călimănești de pe Siret (Vrancea) și Lacul Dridu, situat la nord de București, pe râul Ialomița. Cu o adâncime de şapte metri, canalul ar iriga 520-700.000 de hectare.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close