Antena 3 CNN Economic Banii pe care i-au băgat micii investitori în subscrieri la Hidroelectrica: E record | Oferta de vânzare de acţiuni s-a închis

Banii pe care i-au băgat micii investitori în subscrieri la Hidroelectrica: E record | Oferta de vânzare de acţiuni s-a închis

Cea mai mare vânzare de acţiuni din istoria României a ajuns la final marți, la ora 12:00 odată cu închiderea ofertei de listare la BVB a producătorului de energie Hidroelectrica. 

Banii pe care i-au băgat micii investitori în subscrieri la Hidroelectrica: E record | Oferta de vânzare de acţiuni s-a închis
Sursa foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
de Georgiana Adam    |    04 Iul 2023   •   13:43

În cele opt zile, în care acţionarul minoritar Fondul Proprietatea (FP) a scos la vânzare 78 de milioane de acţiuni, micii investitori au alocat 6,2 mld. lei, ceea ce înseamnă un record absolut.

Cu subscriere de 476% pe tranşa investitorilor de retail şi cu o tranşă acoperită integral de investitorii instituţionali încă din primele zile, listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti poate fi catalogată ca fiind un succes.

Cei care nu au subscris acţiuni H2O în oferta începută pe 23 iunie şi încheiată pe 4 iulie pot să le cumpere direct de pe Bursa de Valori din 12 iulie, adică atunci când Hidroelectrica va începe oficial tranzacţionarea sub simbolul bursier H2O. 

Pe Bursă preţul acţiunilor va fluctua în funcţie de raportul cerere şi ofertă şi în funcţie de alţi parametrii precum rezultatele financiare, reglementarea din domeniul energiei, intervenţionismul guvernamental, condiţiile meteo.

Intervalul de preţ în ofertă a fost cuprins între 94 -112 lei. Investitorii mici au putut subscrie la 112 lei pe acţiune, cu un discount de 3% aplicate pentru primele zile ale ofertei. 

Toată atenţia este acum aţintită spre tranşa marilor investitori, care au putut aloca la orice preţ în acest interval, ordinele cu preţul cel mai mare având prioritate. 

Pe această tranşă va fi stabilit şi preţul final pentru oferta Hidroelectrica. Dacă de exemplu va fi 100 de lei, investitorul de retail va primi înapoi în cont diferenţa până la 112 lei.

Cum micii investitori au alocate 11,7 milioane de acţiuni rezultă că la 100 de acţiuni subscrise un investitor va primi într-un final 20 de acţiuni şi restul banilor în cont, potrivit zf.ro.

×
Subiecte în articol: hidroelectrica acţiuni Hidroelectrica
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close