Antena 3 CNN Economic Ce se întâmplă cu banii românilor dacă o bancă intră în faliment: ”Nu trebuie să ne bucurăm!”

Ce se întâmplă cu banii românilor dacă o bancă intră în faliment: ”Nu trebuie să ne bucurăm!”

O criză financiară de proporții, asemenea celei din 2008, pare că să se apropie, avertizează specialiștii. Acesta este și motivul pentru care românii trebuie să știe ce se va întâmpla cu banii lor în cazul în care una dintre băncile din România va intra în faliment.

Ce se întâmplă cu banii românilor dacă o bancă intră în faliment: ”Nu trebuie să ne bucurăm!”
Sursa foto: profimedia pictures
de Laura Dinu    |    17 Mar 2023   •   10:53

În urma colapsului Silicon Valley Bank întrebarea este: poate intra în faliment o bancă din România? 

Adrian Benţa a intrat în legătură directă la Antena 3 CNN și a explicat ce se întâmplă cu economiile și creditele clienților în cazul în care o bancă se prăbușește. 

”Dacă se întâmplă ceva și noi avem datorii la bancă, acestea vor fi preluate de un executor, și în cele din urmă tot ni se vor cere banii. 

În momentul în care o bancă intră în faliment, va fi o casă de lichidare, un lichidator, probabil una dintre casele mari de lichidare din România, care va urmări în continuare încasarea banilor de către banca în faliment. Pentru că banca în faliment înseamnă că și ea are datorii la un moment dat și va trebui să își plătească creditorii”, a explicat analistul economic Adrian Bența

”Deci nu trebuie să ne bucurăm că banca intră în faliment, pentru că rămâne în continuare obligația de rambursare a împrumutului, dar nu neapărat către bancă, ci către societatea care se ocupă de lichidarea, insolvența sau falimentul băncii. 

Citește și: Surse: ASF a decis insolvența companiei Euroins! Ce se va întâmpla cu cei peste 2,5 milioane de asigurați

În principiu nu ar trebui să se modifice condițiile contractuale, însă, după cum știm, în momentul în care semnăm un contract, semnăm și acele clauze scrise cu litere mici în care se spune că trebuie să respectăm condițiile generale de creditare. Prin urmare sunt posibile și astfel de situații”, a mai spus economistul. 

Pe de altă parte, cei care au depozite la bănci, nu au nimic de pierdut, însă pentru asta trebuie să se încadreze într-o anumită sumă. 

”În cazul în care avem depozite în respectiva bancă, trebuie să ținem minte că până într-o sumă de 100.000 de euro, depozitele noastre sunt garantate de Fondul pentru Garantare a Depozitelor și cred eu că românul obișnuit, nu cel bogat, nu cel milionar, are o siguranță că banii nu se vor pierde”, a conchis Adrian Bența la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: faliment bancă Adrian Bența
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close