Antena 3 CNN Economic BCE a majorat din nou dobânda de referinţă. Este cel mai ridicat nivel al ratei dobânzii la depozite din ultimele două decenii

BCE a majorat din nou dobânda de referinţă. Este cel mai ridicat nivel al ratei dobânzii la depozite din ultimele două decenii

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, joi, majorarea cu 0,25% a componentelor dobânzii de referinţă, în cadrul acţiunilor de reducere a inflaţiei şi de stabilizare a economiei zonei euro.

BCE a majorat din nou dobânda de referinţă. Este cel mai ridicat nivel al ratei dobânzii la depozite din ultimele două decenii
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    15 Iun 2023   •   15:53

Aceasta este a opta creştere succesivă, în linie cu estimările analiştilor, şi BCE a anunţat că va continua înăsprirea politicii monetare, pentru a contracara inflaţia ridicată.

Consiliul guvernatorilor BCE a informat că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4%, 4,25% şi, respectiv, 3,50%. 

Este cel mai ridicat nivel al ratei dobânzii la depozite din ultimii 22 de ani.

Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 400 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. 

Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor.

"Consiliul guvernatorilor BCE se va asigura la viitoarele decizii de politică monetară că dobânzile vor fi aduse la niveluri suficient de restrictive pentru a realiza o revenire rapidă a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2%.

Proiecţiile privind inflaţia, excluzând energia şi alimentele, au fost revizuite în creştere, în special pentru 2023 şi 2024", se arată în comunicatul BCE.

Pieţele se aşteaptă la o nouă majorare a dobânzii de referinţă cu 25 de puncte de bază în iulie sau septembrie, şi şanse moderate pentru o nouă decizie în septembrie sau octombrie.

De asemenea, BCE a indicat joi că de la 1 iulie nu va mai reinvesti banii din datoria scadentă în cadrul programului de achiziţiile de active (APP - asset purchase programme), de 3.200 miliarde de euro.

Rezerva Federală a SUA (Fed) a decis miercuri seara a decis menţinerea ratei dobânzii la un interval cuprins între 5% şi 5,25%.

Economia zonei euro a fost în recesiune tehnică în primele trei luni ale acestui an, potrivit cifrelor revizuite publicate săptămâna trecută de Eurostat, care arată că PIB-ul zonei euro s-a contractat atât în primul trimestru din 2023 cât şi în ultimul trimestru din 2022, potrivit agerpres.ro.

×
Subiecte în articol: bce dobândă de referinţă inflatie
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close