Antena 3 CNN Economic Benzina și motorina România, printre cele mai ieftine din UE. Prețul carburanților astăzi, 11 martie 2024, în București

Benzina și motorina România, printre cele mai ieftine din UE. Prețul carburanților astăzi, 11 martie 2024, în București

În această perioadă, România se află pe locul patru în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cel mai mic preț atât la benzină, cât și la motorină, după Bulgaria, Cipru și Malta.

Benzina și motorina România, printre cele mai ieftine din UE. Prețul carburanților astăzi, 11 martie 2024, în București
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    11 Mar 2024   •   09:40

Cea mai ieftină benzină standard costă luni 7,08 lei, atât cât era şi sâmbătă, şi se găseşte la o staţie Petrom din București, din str. Dr. Herescu Petre nr. 2A, sector 5.

Pragul de 7 lei pe litru de benzină nu a mai fost depășit din toamna anului trecut.

La restul stațiilor din Capitală, benzina standard se găsește la prețuri între 7,09 şi 7,27 lei, preţuri în scădere uşoară faţă de săptămâna trecută.

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,59 lei la 7,91 lei, preţuri în stagnare faţă de de săptămâna trecută.

Prețul minim pentru motorină standard, în București, este, luni, de 7,44 lei litrul, faţă de 7,46 lei litrul, comparativ cu joia trecută, şi se găseşte la o staţie Socar din București, din str. Vasile Lascăr nr. 141A, potrivit peco-online.ro.

Preţul maxim ajunge la 7,65 lei litrul, în stagnare.

Prețul pentru motorină premium este între 7,82 lei litrul şi 8,15 lei, de asemenea, în stagnare faţă de zilele trecute.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Şoferii plătesc tot mai mult pentru combustibil

Comparativ cu luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 5,1%. 

Acest lucru înseamnă că un plin de 50 de litri costă cu 17,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. 

În cazul motorinei, preţul mediu al unui litru a crescut cu 3,4%, ceea ce înseamnă că un plin de 50 de litri costă astăzi cu 12,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Prima scumpire notabilă a avut loc chiar în prima zi a anului, atunci când acciza a fost actualizată cu rata inflaţiei. De atunci, preţul a crescut. 

De la 1 iulie, va urma o altă creștere a prețului carburanților, tot pe baza actualizării accizei. 

Benzina se va scumpi cu 43 de bani pe litru, în timp ce motorina se va scumpi cu 39 de bani pe litru. 

Luând în considerare preţurile actuale, chiar dacă până la 1 iulie nu va exista niciun fel de scumpire, ceea ce este puţin probabil, litrul de benzină ar depăşi 7,6 lei/ litru, iar cel de motorină ar ajunge la pragul de 8 lei/litru.

Taxele şi accizele ocupă o parte importantă în structura preţului carburanţilor, de aproximativ 40%.

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

×
Subiecte în articol: benzina motorina carburanti București
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close